Jonas Regnér ska få fart på hajpade Simris Algs låga försäljning

Jonas Regnér ska få fart på hajpade Simris Algs låga försäljning

Erik Wisterberg

Reporter

Simris Alg laddar för det stora genombrottet. Då kliver grundaren Fredrika Gullfot åt sidan.
”Det är försäljningen som måste flyga”, säger hon till Breakit.

Under fredagsmorgonen kom beskedet. Food-tech-bolaget Simris Algs grundare kliver av som vd för sin skapelse. Istället tar Jonas Regnér över, medan grundaren Fredrika Gullfot istället ska bli styrelseordförande. 

”Det var faktiskt inte planerat. Men jag träffade Jonas ett antal gånger, och kände att vi skulle kunna utveckla bolaget så mycket mer med en sån person på jobbet”, säger Fredrika Gullfot till Breakit. 

Österlensbaserade Simris Alg, grundat 2010 av den tidigare KTH-forskaren Fredrika Gullfot, skapar naturliga kosttillskott och livsmedel baserade på alger. 

Målet: att bromsa in utfiskningen och byta ut fiskolja mot algolja i livsmedel.

Under årens lopp har Simris Alg tagit in över 100 miljoner kronor i riskkapital. I samband med noteringen på First North i våras gjordes en nyemission på 50 miljoner kronor. På börsen har Simris Alg hittills varit en besvikelse. Teckningskursen i samband med noteringen låg på 18,50 kronor och nu handlas aktien runt 17 kronor. Efter nyheten om vd-bytet handlades aktien upp cirka 1 procent.

2016 har handlat om att bygga upp bolagets algodling till "full industriell skala".

Försäljningen är dock än så länge blygsam. Under de första tre kvartalen 2016 omsatte Simris Alg knappt en halv miljon kronor. Förlusten landade på drygt 12 miljoner kronor. 

”Det är precis det som Jonas ska jobba med. Jag har byggt upp bolaget, och jagat kapital, men jag är bioteknolog och forskare i grunden. Affärer och retail är inte min starkaste sida”, säger Fredrika Gullfot. 

Så vad ska Jonas Regnér göra konkret?

”Det är försäljningen som måste flyga. Och där kommer Jonas att göra en stor skillnad”. 

Jonas Regnér har ett förflutet inom matjättar som Axfood och Coop. Han har även varit vd för Gooh, ett bolag som växt snabbt genom att sälja färdiga maträtter i livsmedelsbutiker. 

Simris Alg väntar nu på att få börja sälja sin Omega 3-produkt i Sverige och EU. Den måste först godkännas av myndigheterna.

I slutet av 2016 fick Simris Alg en ”indikativ tidplan” från Irlands motsvarighet till Livsmedelsverket för ett godkännande sommaren 2017.

”Det innebär att vi kan börja sälja vårt Omega 3 i både Sverige och resten av EU, vilket förhoppningsvis kommer att innebära en ordentlig försäljningsökning”, säger Fredrika Gullfot. 

Hur känns det att lämna vd-stolen, är det skönt?

”Det känns bara fruktansvärt roligt, för att bygga bolag är ett lagarbete. Att kunna plocka in en tiotaggare som Jonas är som ha vunnit på Lotto”. 

Fredrika Gullfot föreslås bli styrelseordförande i Simris Alg, och kommer att jobba heltid med bolagets expansion. 

Läs fler artiklar
LÄS MER