Doldisbolag i Göteborg köper upp betalkonkurrent: "Hamnat i skuggan av Klarna"

Atronic Microdeb
Doldisbolag i Göteborg köper upp betalkonkurrent: "Hamnat i skuggan av Klarna"

Henrik Vallentin vd på Atronic och Peter Hirtl, grundare av Microdeb. Foto: press

Johanna Ekström

Reporter

Betalbolaget Atronic köper upp det konkurrerande Västerås-bolaget Microdeb.

Atronic har tagit fram en betallösning med så kallade slutna betalningar och transaktioner, som sker inom olika koncerner. Ofta handlar det om köp som görs i personalmatsalar eller varuautomater på ett företag och som sedan automatiskt dras från lönen.

“Det är en bransch som kanske inte är jättestor, och som hamnat lite i skuggan av bolag som Klarna och Izettle. Men vi hanterar en halv miljon transaktioner dagligen”, säger Atronics vd Henrik Vallentin.

Nu köper Atronic upp Västerås-bolaget Microdeb, som grundats av entreprenören Peter Hirtl. Bolaget har utvecklat en liknande tjänst.

“Vi passar väldigt bra ihop eftersom vi bearbetar samma målgrupp. Skillnaden är att vi har en helhetslösning hela vägen ut till kassalösningar medan de erbjuder en molntjänst som läggs på toppen av befintliga kassasystem”, säger Henrik Vallentin.

Idag har Atronics kunder som Tetra Pak, Atlas Copco och Riksbanken.

“Nu breddar vi kundunderlaget. Men det här handlar också om att få in kompetens och mer utvecklingsresurser”, säger Henrik Vallentin.

Enligt senaste bokslutet, som är brutet, omsatte Atronic 16 miljoner kronor och gjorde ett resultat på en dryg miljon kronor. Microdeb omsatte 5,2 miljoner och gjorde ett rörelseresultat på knappa 2 miljoner kronor.

Exakt hur mycket Atronic betalar för Microdeb är hemligt, men bolag inom det här segmentet brukar värderas till mellan 5 och 7 gånger resultatet, vilket alltså indikerar en köpeskilling på runt 10 miljoner kronor.

I och med uppköpet räknar Henrik Vallentin med att den gemensamma omsättningen kommer att landa på 25 miljoner kronor för brutna räkenskapsåret 2016/2017.

Huvudägare i Atronic är FH capital, vars grundare David Frykman och Pål Hodann bland annat ligger bakom Gymgrossistens succé.

Läs fler artiklar
LÄS MER