Izettle lånar närmare en halv miljard – flaggar för nya uppköp

Izettle lånar närmare en halv miljard – flaggar för nya uppköp

Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Erik Wisterberg

Reporter

Svenska betalbolaget Izettle lånar 440 miljoner kronor.

I går kunde Breakit avslöja att Izettle i det tysta tagit in 130 miljoner kronor i en tidigare okänd nyemission under sommaren. 

Sannolikt handlar det om pengar som delvis användes till förvärvet av brittiska Intelligencepos.

Nu kommer ytterligare nyheter om Jacob De Geers betalbolag, vars vision är att bli småföretagarnas bästa vän och demokratisera kortbetalningarna. 

Izettle fyller på sin kassa med ytterligare 440 miljoner kronor. Pengarna kommer i form av lånefinansiering från amerikanska Victory Park Capital. 

"Det är för att finansiera vår tjänst Izettle Advance. Tillväxten i den tjänsten har slagit alla förväntningar, som var högt ställda", säger Johan Bendz, marknadschef på Izettle till Breakit.

Tjänsten Izettle Advance, lanserad 2015, låter Izettle-kunder få ett slags förskott på framtida intäkter. De betalar en fast avgift istället för ränta och amorterar genom att en liten andel av varje kortköp betalas till Izettle. På så sätt vill Izettle erbjuda ett alternativ tilll traditionella banklån, som kan vara svåra att få för mindre bolag.

Enkelt uttryckt kan man säga att Izettle lånar pengar för att låna ut dem till sina kunder.

Tidigare har Izettle finaniserat utlåningsverksamheten via den egna balansräkningen. Men i takt med att efterfrågan har växt explosionsartat har Izettle beslutat att ta ett stort lån för att finansiera tjänsten. Johan Bendz vill inte uppge vilken ränta lånet på 440 miljoner kronor tas till. 

"Det är en uppgörelse mellan oss och Victory Park Capital", säger han.

Samtidigt står det klart att Izettle får en ny finanschef i Maria Hedengren, som hämtas från börsbolaget Net Ent.

Izettle grundat 2010 av Jacob De Geer och Magnus Nilsson utmanar betalbolagen genom att erbjuda kortläsare som förvandlar en vanlig surfplatta eller smartphone till en kassa. Under de senaste åren har ytterligare tjänster adderats. 

Jacob De Geer flaggar i en intervju med Techcrunch för att pengarna från den rena nyemissionen räcker till mer än köpet av Intelligencepos.

"En del av det kommer att användas för uppköp. Vi har gått från att vara ett mobilt betalbolag till att erbjuda finansieringslösningar för småföretag. Vi tittar på många olika saker", säger Jacob De Geer till Techcrunch.

Värderingen på Izettle i nyemissionen från i somras landade på 4,2 miljarder kronor. Det är samma värdering som rapporterades när Izettle 2015 tog in 570 miljoner kronor.

Izettle finns i dagsläget på 12 marknader i Europa. I USA finns Square, som har ett liknande erbjudande. Square har nyligen aviserat ett intåg i Europa. 

Läs fler artiklar
LÄS MER