Sök

Emanuel Karlstens känga till Telia: "Är det allt ni har?"

TeliaBahnhofNätneutralitet

Emanuel Karlsten, krönikör på Breakit. Foto: Martin Ridne och Bertil Ericson/TT.

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

Breakits krönikör riktar storsläggan mot Telia i sin senaste krönika om nätneutraliteten.

Med anledning av PTS beslut i dag återpublicerar vi Emanuel Karlstens krönika om Telias agerande, som ursprungligen publicerades 10/1 2017.

Det var väl inte oväntat, men nu är vi här. Stunden där alla har intagit sina positioner i nätneutralitetsfrågan. Bahnhof ställde sig tidigt på barrikaden för nätneutralitet. Operatören Tre började svajigt, men nyktrade till ångrade sitt erbjudande om gratis surf till Spotify. Kvar står Telia. Och de har tydligt valt sida - mot nätneutraliteten.

I veckan publicerade Telia ett öppet brev till Post och telestyrelsen (som förelagt Telia att avsluta sitt erbjudande om fri surf i några få utvalda sociala medier). Det är inte bara ett öppet brev, det tycks vara en avsiktsförklaring från operatören: Nu får vara slut med romantiken kring webben! Telia ska få göra som de vill med infrastrukturen internet!

Retoriken är slug och inbäddad i massor av lull om att frihet och att staten kan döda “marknadsdynamiken” och “Sveriges tätposition” med sina regleringar.

Det är häpnadsväckande egocentriskt och vilseledande. Allra mest provocerande är det när de försöker gömma sig bakom Sveriges digitala startupscen. För det är exakt den Telias undergräver när de bara tillåter fri surf - till tre sociala medier-företags tjänster.

Ändå har de mage att påstå att ett deras erbjudande är en “förutsättning för att Sverige ska behålla sin tätposition i digitaliseringen”.

Telia bygger sin argumentation i huvudsak på två saker, båda är provocerande banala:

1. Deras tjänst älskas. Och eftersom sju av tio som fått frågan om gratis är gott svarat ja, ska tjänsten vara kvar. Om det hade varit vägledande för våra lagar, hade både piratstreaming och fri kabel-teve tillåtits. De flesta uppskattar gratis när det bjuds, men få funderar över bakgrunden, principer eller kontext.

2. SMS och telefoni har ju fått vara gratis, så varför kan inte surf vara det?

Är detta Telias bästa argument? Har vi inte kommit längre?

SMS och telefon kan omöjligt jämföras med Internet. SMS, en isolerad tjänst, är inte jämförbar med den infrastruktur internet är - vårt syre för kommunikation och innovation.

Det är alltså stor skillnad på tjänster och infrastrukturer. Tjänster får man som företag köpslå med, infrastrukturer behöver hållas neutrala.

Och om det inte är tillräckligt tydligt kanske den här liknelsen hjälper:

"Tänk imorgon när du vaknar upp.

Du går och skall koka kaffe, men inser direkt att din Melittaautomat är för dyr att använda eftersom de vanliga elpriserna endast gäller Philipsautomater, så du får kallpressa kaffet istället.

Tyvärr så har dock ditt favoritmärke Gevalia höjt priset på kaffet eftersom de får betala tullavgifter på vägtransporten, något som Nestlé inte behöver göra eftersom de har lobbat bra.

Så det får bli att bara dricka kallpressat Gevaliakaffe varannan dag.

När du sedan skall ta bilen till jobbet så kommer du på att din Volvo också måste betala tullavgifter på vägen, eftersom Daimler har lobbat så att bara Mercedesbilar får åka gratis.

När du sedan väl tar kollektivtrafiken och kommer fram till din anställning på Pripps så inser du att du har fått sparken för att ditt företag inte kan konkurrera med Coca-Cola company, eftersom de får sitt vatten gratis av vattenverket. Så de har inte råd att ha kvar dig.

Men hej, du får i alla fall surfa på Facebook gratis…

Infrastruktur skall vara neutralt, det är en grundförutsättning för ett demokratiskt samhälle."

Liknelsen är skriven av användaren “magoo_blind”. Och det är väl sammanfattande nog för hela den här debatten. En “blind” ska behöva förklara nätneutralitet för ett bolag med miljardomsättning.

Läs mer