GUIDE: Så hittar du en bostad att hyra – till dina anställda eller till dig själv

GUIDE: Så hittar du en bostad att hyra – till dina anställda eller till dig själv

Gänget bakom bostadstjänsten Qasa. Mattia Tosti, i mitten på bilden, delar med sig av sina bästa knep för att hitta en bostad.

Låt inte bostadsbrist sätta käppar i hjulen för viktiga rekryteringar – eller för dig själv. Det finns enkla sätt att hjälpa dina medarbetare eller dig själv att hitta boende.

Många startups och växande företag kämpar med att hitta bostäder till sina anställda. Det är ett problem som bostadstjänsten Qasa, som backas av Hemnet vilket Breakit tidigare rapporterat om, vill råda bot på.

Här delar Mattia Tosti, medgrundare och CMO på Qasa, med sig av de bästa knepen till arbetsgivare som vill hjälpa anställda – eller sig själva – att hitta en bostad att hyra.

1. Tänk smart när du letar

Att bevaka andrahandsmarknaden kan upplevas som svårt, men det finns enkla och mindre tidskrävande sätt. Qasa har exempelvis utvecklat en algoritm som matchar passande uthyrare och bostadssökande och presenterar dem för varandra, ungefär som en smart dejtingssajt. Allt du behöver göra är att registrera en profil hos tjänsten.

”Med en algoritm som bevakar marknaden åt dig behöver du inte göra jobbet själv. Du kan då snabbt ta kontakt med intressanta hyresvärdar, utan att lägga någon tid på onödigt fotarbete”, säger Mattia Tosti.

Pratar din medarbetare inte svenska kan det dessutom vara smart att välja en tjänst som även finns på engelska. På så sätt kan alla vara delaktiga.

2. Stick ut i andrahandsdjungeln

Konkurrensen om andrahandsbostäder är stor och det är därför viktigt att snabbt fånga hyresvärdens uppmärksamhet. Även här finns några trick som kan hjälpa:

  • Använd ditt företag som referens. Att ha ett företag i ryggen får de flesta uthyrare att känna sig tryggare. Det innebär en stor fördel för den tilltänkta hyresgästen.
     
  • Ha en säker mellanhand. Att ha en tredje part som tar kreditrisken för uthyrningen är ett bra sätt att sticka ut. Qasa utfärdar en sådan garanti och konstaterar att uthyrare är fem gånger mer benägna att hyra ut till en garanterad hyresgäst jämfört med en hyresgäst som inte täcks av garantin.
     
  • Var snabb. Håll inte intresserade uthyrare på halster och vänta inte med att skriva hyresavtal. Qasa har trygga och skräddarsydda hyresavtal om ditt företag behöver hjälp med att upprätta ett sådant.


3. Se upp för bedragare

Tyvärr sker många bedrägerier på andrahandsmarknaden. Mest utsatta är bostadssökande som inte kan närvara när kontraktet skrivs.

Det enklaste och säkraste sättet att skydda sig är att använda en mellanhand som hanterar hyresbetalningar och depositioner. Då får uthyraren inte betalt förrän hyresgästen flyttat in. Ett försök till bedrägeri kan därför upptäckas innan någon betalning skett.

”Skrivs hyresavtal via Qasa betalar man en helt vanlig faktura istället för att deponera pengar på ett okänt bankkonto, och uthyraren får inte betalt förrän hyresgästen flyttat in. Man kan då skriva kontrakt i all säkerhet, utan att ens befinna sig i Sverige”, säger Mattia Tosti.

4. Betala inte för mycket

En annan viktig sak att tänka på är vilken hyra som är rimlig att betala. Beroende på om det är en hyresrätt eller en bostadsrätt som hyrs ut är hyrorna olika reglerade. Det är oftast bostadsrätter som hyrs ut i andra hand och då har uthyraren större frihet att sätta en högre hyra. Men ibland dyker även en billigare hyresrätt upp.

”Det finns sätt att ta reda på marknadens hyresnivåer och på så sätt undvika att ovetandes betala för mycket. Ett sätt att se om en lägenhet hyrs ut till ett rimligt pris är att använda sig av vårt hjälpmedel Hyreskollen, säger Mattia Tosti på Qasa.

Det här är en sponsrad artikel från Qasa – en smartare tjänst för lägenhetsuthyrning, som med hjälp av data hjälper dig med allt som kan kännas svårt vid en uthyrning.

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs fler artiklar
LÄS MER