Uppgifter: Kinesiskt drönarbolag tar över Hasselblad

Hasselblad DJI

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

"En lyckad affär för båda parter".

I fjol köpte den kinesiska drönartillverkaren DJI en minoritetsandel av den klassiska svenska kameratillverkaren Hasselblad. Bolagen meddelade även att de hade inlett ett samarbete för att tillföra avancerade kameror till DJI:s drönare. Nu förekommer uppgifter om att DJI ska ha köpt en majoritet av bolaget, rapporterar Techcrunch

Hasselblad, som har haft det tufft de senaste åren med flera ägarbyten, ägs sedan 2011 av Ventizz, ett europeiskt riskkapitalbolag. 

DJI är ett privatägt kinesiskt bolag, som backas av riskkapital, och är ledande på den nya marknaden med drönare för den kommersiella marknaden. 

Ett samgående mellan de två bolagen uppges vara en lyckad affär för båda parter. Frågan är nu om DJI kommer börja använda Hasselblads kameror i sina drönare, eller om Hasselblad kommer fortsätta tillverka exklusiva kameror. DJI har även kapacitet att inleda tillverkning av kameror. 

Även om affären har bekräftats av källor som arbetar direkt med båda bolagen har DJI valt att inte lämna några kommentarer gällande uppgifterna. 

"Vi har ingen ytterligare information om DJI:s partnerskap med Hasselblad. Vi kommer att fortsätta arbeta tillsammans för att skapa avbildning i världsklass för skapare runt om i världen", meddelar bolaget. 

Hasselblad grundades 1941 och var en gång i tiden kända för att tillverka världens mest avancerade kameror. Bolagets kameror användes av NASA under 60-talet, bland annat för de ikoniska bilderna från Apollo-resan på månen. 

Hasselblads kameror är idag bland de bästa på marknaden och kostar från ett par tusen dollar upp till över 40.000 dollar, motsvarande cirka 360.000 kronor. 

Finwire

Läs mer

Drönarjätten DJI vill ta in upp emot 8 miljarder kronor

Nya SaaS-stjärnan Opter till börsen – "Vi vill vidga vår ägarkrets"

Efter Aegirbios miljardbud på Dynamic Code – stort missnöje i ägarledet

Läs fler artiklar
LÄS MER