Sök

Tuva Palm: ”Jag krockade min nya Lexus en timme efter att jag hämtat den”

KlarnaNordnet

Tuva Palm. Foto: Nordnet.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Klarna-avhopparen Tuva Palms bekännelser i årets första 17 frågor.

I våras lämnade hon Sebastian Siemiatkowskis Klarna. Istället ska Tuva Palm ta Nordnet till nästa nivå. Dessutom är hon engagerad i en dansk bank-app på väg in i Sverige och Sthlm Tech.

För Breakit berättar Tuva Palm om sitt livs svåraste stund – och hur hon höll föredrag för 500 personer med gylfen vidöppen. 

1. Vad sysslar du med?

”Jag är CTO och CPO på Nordnet. Nordnet var den första digitala banken i Europa för 20 år sedan. Nu leder jag nästa resa där Nordnet återigen går i täten för att förnya och omdefiniera finansbranschen. Det är oerhört spännande! Sedan sitter jag i styrelsen för Lunar Way, en dansk neo-bank som snart kommer släppa sin banking app i Sverige. Och så leder jag STHLM TECH tillsammans med Tyler Crowley. Överlag måste jag erkänna att jag har världens roligaste jobb!” 

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?

”Om jag hade haft ett bättre ekonomiskt skyddsnät hade jag blivit entreprenör. Jag är helt self made och har inget att falla tillbaka på om allt skiter sig, vilket har gjort att jag tagit lite säkrare val i livet”. 

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?

”Självkörande bil med solceller på taket. Jag är universums sämsta chaufför. Krockade min nya Lexus en timme efter att jag hämtat den från fabriken. Tog körkort för något år sen så det kanske blir bättre. Men sedan känns det inte bra att bidra till den globala uppvärmningen. Vi borde kunna lösa det med solceller istället”. 

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?

”Folk som snackar utan att leverera. De finns alltid de som gärna vill äga saker, ha tjusiga titlar och massa makt men inte är redo att rulla upp ärmarna och jobba hårt. Jag är av uppfattningen att den egenskapen kommer vara mindre och mindre gynnsam på arbetsmarknaden och att vi ser den typen dö ut. Men tillsvidare driver de mig till vansinne när jag stöter på dem”. 

5. Hur mår du just nu?

”Jättebra!! Jag har världens roligaste uppdrag, ett superhäftigt team och massa spännande saker i pipen för 2017. Vi växer kraftigt, och har minst 40 ingenjörer på ingång. Och så släpper vi de första produkterna som jag varit med att ta fram. Embryot till en ny finansiell plattform som är mer tillgänglig till våra kunder. Vi ska ge våra kunder total kontroll över sin privatekonomi och hjälpa dem få sitt kapital att växa. Det känns oerhört motiverande”.

6. Vilken är din största bragd någonsin?

”Jag levererade en av de mest framgångsrika produkterna (Exalogic) i Oracles historia en gång i tiden. Men jag skulle ändå säga att det är en personlig resa jag gjorde för ett antal år sedan. Min pappa hade precis gått bort efter några månaders sjukdom, min dotter hade (felaktigt gudskelov) blivit diagnostiserad med en dödlig sjukdom och min man hade stuckit. Läget var väl sådär minst sagt. Jag hade 400 kronor över existensminimum att försörja mig och mina barn på. Jag fick en enorm kraft där och i efterhand är jag både tacksam och glatt överraskad hur jag tog mig ur det så fort”. 

7. Om du fick välja att leva som en annan person, vem skulle det vara?

”Någon av mina döttrar tror jag, de är sjukt smarta båda två och kommer göra massa galet spännande i sina liv”. 

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?

”Smartphonen. Kanske låter lite klichéartat och trist men för mig som har tusen järn i elden samtidigt och säkerligen lider av ett antal bokstavskombinationer har det gjort mig så mycket mer effektiv. Jag jobbar jämt. Överallt. Men i små doser i taget. Hinner inte alltid slå upp en laptop. Men svarar på 10 mail samtidigt som jag storhandlar och testar senaste designen på vår nästa produkt”. 

9. När är du som mest produktiv?

”Jag är alltid väldigt produktiv. Men mest när jag har panik. Jag är extremt passionerad som person och baksidan av det myntet är att jag får panik om det verkar gå åt fanders. Eftersom jag är lite paranoid också så tror ofta det värsta”. 

10. Vilka fiktiva förebilder har du?

”Emma Harte i ’Inte för vinnings skull’, en säkert rätt tramsig roman jag läste som 14-åring om en ung kvinna som inte hade något förutom motgångar och sedan kämpade sig upp. Jag har fått rätt många smällar i livet och har alltid beundrat de som kämpat. Gamla pengar imponerar inte på mig så att säga”. 

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?

”Jag har alltid varit ett stort Tink-fan, så jag brukar svara Tink. Men nu har ju fler insett deras briljans så jag skulle inte få så mycket för mina 10 miljoner. Suavoo som snart lanserar en Uber-liknande tjänst för skönhetsvård, Prisma/Opti som snart levererar en grymt snygg fondtjänst och Lunar Way som idag har världens klart snyggaste banking-app". 

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?

”Enligt mina barn gör jag bort mig konstant. Jag vet inte om det är en styrka eller ett handikapp men jag bryr mig inte så mycket. För någon månad sedan höll jag en presentation för 500 pers med gylfen öppen. Men det gav mig snarare ett gott skratt än ångest”. 

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?

”Jag kan faktiskt inte komma på någon. Även de mest excentriska, de som inte duschar eller är totaldryga har en intressant historia som jag gärna vill lära av. Däremot har jag flera favoriter. Min underbara totalgalna exman Tommy Palm till exempel, fast vi firar redan jul ihop. Niklas Adalberth är en av mina idoler, han har inte bara gjort en fantastisk resa utan är en supertrevlig person som lägger sin tid och sitt kapital på att göra gott. Dessutom har han en fantastiskt trevlig syster som kan följa med och pigga upp snapsvisorna”. 

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?

”Mobilen och jobbmailen. Är en hopplös jobb-oholic som har väldigt svårt att släppa jobbet. Tyvärr. Tror det vore nyttigt att släppa mer”. 

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med?

”Att de har humor. Jag älskar att skratta. Det är oerhört viktigt för mig. Jag hämtar energi och kraft ur några garv”. 

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst vilja ha?

”Jag önskar att jag vore mindre slarvig med mina saker. Det är väl baksidan av att vara väldigt kreativ och snabb försöker jag inbilla mig. Men jag har konstant oreda på mitt skrivbord och i min garderob”. 

17. Hur skulle du helst dö?

”Gammal. Lycklig. Omgiven av en familj som inte blir allt för ledsna att jag choppar". 

Läs mer