Bingo Rimérs oväntade SMS och Googles svenska munkavel

Lundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell ger dig det hetaste skvallret och snackisarna från veckan som gått i startup-Sverige.

Veckans mest oväntade nyhet dök in i mailkorgen strax före fem igår. Självklart var det vår alltid lika alerta nyhetschef Jon Mauno Pettersson som såg det först. Och rubriken på mailet var onekligen lockande: “Google köper bolag i Umeå”.

Både jag och Jon var precis på väg att sluta jobba för dagen men vi fick snabbt tänka om. Googles köp av Umeå-bolaget Limes audio var en riktig bomb som självklart förtjänade både en rejäl artikel och ett extra nyhetsbrev.

Rent journalistiskt blev det dock en liten utmaning att ge en fullödig rapportering kring uppköpet. Det visade sig nämligen att Google lagt munkavel på hela gänget runt Limes audio.

“Vi är alla väldigt glada och det är en fantastisk match för alla inblandade” - mer än så lyckades jag inte få ut ur styrelseordföranden Jan Snygg. Han var hela tiden ytterst vänlig under vårt korta samtal men samtidigt glasklar med att vare sig han eller någon annan på Limes audio skulle göra några intervjuer.

“Det är den uppgörelsen vi gjort med Google och den kommer vi hålla oss till”, sade Jan Snygg innan vi avslutade samtalet.

Jag tyckte ändå vi fick ihop en klart godkänd artikel. Men har du som läser detta fler spännande detaljer om storyn bakom Umeå-bolaget så tveka inte att hör av dig direkt till mig. Mitt löfte inför nästa vecka är att vi på Breakit ska gräva vidare i den här roliga nyheten. Det förtjänar både Breakits läsare och gänget på Limes audio.

Fortsatt trevlig helg!

Veckans vänligaste: Bingo Rimér. “Ringer strax min vän. Kram Bingo”, svarade den tidigare flickfotografen på SMS när jag sökte honom för en intervju kring hans senaste startup. En trevlig ton jag verkligen uppskattar - dock väntar jag fortfarande på att min nya vän ska ringa.

Veckans hemligaste: Ehsan Fadakar. För knappt ett år sedan lämnade den okrönta sociala medier-kungen redaktionsledningen för att driva ett hemligt projekt för Schibsted Sverige. Det ryktades om ett nytt Youtube-nätverk men oavsett vad det var så har jag nu på omvägar förstått att hela projektet stoppats i byrålådan. Istället ska Ehsan Fadakar leda “ett nytt globalt projekt” där han rapporterar direkt till koncernledningen i Oslo. Vad projektet handlar om? Det är hemligt.

Veckans kändispappa: Magnus Nilsson. Tillsammans med Jacob de Geer grundade han Izettle och i veckan blev det känt att han ersätter sin medgrundare i styrelsen på samma bolag. Bonusinfo - Magnus Nilsson är också pappa till artisten Tove Lo.

Veckans aktieköpare: Isabella Löwengrip. Sveriges största kvinnliga bloggare omfamnar Stockholmsbörsens mest ifrågasatta storbolag - klädjätten H&M. Osäkerheten kring bolagets digitala strategi, den svaga försäljningstillväxt och vd Karl-Johan Perssons ledarskap har fått aktien rejält på fall senaste månaderna. Men då vädrar Isabella löwengrip köpläge. Och all respekt för den svenska analytikerkåren - jag tror faktiskt få personer har så bra koll på H&M:s målgrupp som hon. Stark köpsignal.   

Veckans aktiespaning: Anton Johansson. E-handelsprofilen publicerade en klart läsvärd bloggpost i veckan där han bland annat rekommenderar köp på Google-aktien. Anton, som har järnkoll på svenska e-handelsbolag, flaggar för att allt fler använder sig av det nya annonsformatet Google Shopping. Jag har själv noterat att den här typen av annonser med bild och pris på produkten dyker upp allt oftare i mitt sökflöde. Tydligen älskar e-handlarna annonserna för att de konverterar så effektivt till köp. Bra för Googles aktieägare men ytterligare ett orosmoment för alla mediebolag som lever på annonser.

Veckans rån: Ålandsbanken. Det är inte bara “vanligt folk” som blir skinnade av bankernas höga avgifter. En entreprenör som nyligen cashade in 100 miljoner kronor på sin startup betalar nu 2,5 procent i avgifter för att låta Ålandsbanken förvalta pengarna. Rena rånet om du frågar mig.

Veckans kulturkrock: Oliver Samwer vs Lorenzo Grabau. Grundaren av Rocket Internet och den tidigare vdn för Kinnevik har inte alltid dragit jämnt. Ett citat från en anonym källa som ekonomisajten EFN publicerade i veckan ger en intressant inblick i de två männens komplicerade relation:  

”Oliver Samwer är oerhört intensiv och har säkert någon bokstavsförkortning. Han kan ringa när som helst på dygnet och skrika i luren och sen slänga på. Bara för att ringa upp igen några minuter senare och skrika igen. Det blev ingen perfekt match med Grabau”.

Läs mer