Bomben: Google köper upp den Umeå-baserade startupen Limes Audio

Limes Audio
Bomben: Google köper upp den Umeå-baserade startupen Limes Audio

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Hajpade Limes Audio köps upp av Google.

Limes audio är ett av succébolagen från Umeås startupscen. Förra året tripplade bolaget omsättningen till 15 miljoner kronor och i våras tog man in 20 miljoner kronor i nytt kapital.

Bolaget har patent på en mjukvara, Truevoice, som får högtalarsystem och ljud att låta bättre genom att ta bort ekon och brus. USA är en växande marknad för bolaget men man har även tecknat avtal med kinesiska och europeiska bolag. Exakt vilka har man inte velat gå ut med.

Men nu kommer uppseendeväckande nyheter från Umeå – Limes audio köps upp av giganten Google.

“Vi kan med glädje meddela uppköpet av Limes audio”, skriver Google i ett blogginlägg.

“Vi ser fram emot att jobba nära Limes audio-teamet så att vi kan introducera nya lösningar till våra kunder så att de får den bästa röstkvaliteten online”

Hur mycket Google betalar för startupen från Umeå framgår inte.

På torsdagskvällen, när Breakit får kontakt med Limes audios styrelseordförande Jan Snygg, är han sparsmakad med detaljer:

"Vi har jobbat ett tag med den här affären och vi är alla väldigt glada. Det är en fantastisk match för alla inblandade! Men jag måste hänvisa alla frågor till Google, det är så vi bestämt", säger han till Breakit.

På sin sajt kommenterar grundaren Fredric Lindström affären:

“Sedan grundandet 2007 har vi konstant arbetat för att pusha gränserna för röstförbättring som en del av vår mission att leverera världens bästa ljudkonferens-upplevelse”, skriver han.

Sannolikt handlar affären om att Google vill förbättre ljudkvaliteten på sin tjänst Google Hangouts. 

Limes audio tog nyligen in en investering på 20 miljoner kronor från företagsgruppen Fort Knox Förvaring och riskkapitalbolaget Partnerinvest Norr. Bakom Fort Knox Förvaring står Umeå-miljardären Krister Olsson. Statliga Inlandsinnovation gjorde samtidigt en följdinvestering i bolaget och har sedan tidigare investerat 15 miljoner kronor.

Bolaget grundades 2007 av Fredric Lindström och Christian Schüldt som då doktorerade inom signalbehandling. 

Bolagets tidigare vd Sandra Finér lämnade nyligen Limes audio.

investmentbanken GP Bullhound agerade rådgivare i affären.

Läs fler artiklar
LÄS MER