Sök

Linda och Fredrik Zetterman lämnar Paradox – nu startar de egen studio

Paradox InteractiveWarpzone studios

Linda och Fredrik Zetterman. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Linda och Fredrik Zetterman har blivit miljonärer på sina Paradox-aktier. Nu drar paret igång en egen spelstudio.

Spelbranschen är en av Sveriges hetaste inom tech, med bolag som Starbreeze och Paradox i fronten. Det senare av de två börsnoterades i maj 2016 och har ett börsvärde på närmare 5,5 miljarder kronor.

I samband med noteringen blev vd:n Fredrik Wester miljardär. Men han var inte den enda i bolaget som tjänade en hacka. Två av bolagets veteraner, Linda och Fredrik Zetterman, sitter efter noteringen med aktier för ungefär 5 miljoner kronor.

Nu har de aktierna som backupfinansiering till sin nya spelstudio Warpzone som de startade under våren 2016.

“Vi bestämde oss när vi fick lite pengar över för att fundera över hur våra liv skulle se ut. Vi sade upp oss i maj och nu har vi rullat igång långsamt vi två”, säger Fredrik Zetterman.

Exakt vilken typ av spel de ska göra är inte helt klart än. Men det kommer inte att bli något mastodontprojekt. 

“Vi har varit med under Paradox resa från 17 till 200 anställda. Det kommer aldrig vara något mål för oss att göra ett trippel A-spel (en påkostad speltitel i stil med Battlefield eller Uncharted-serien, red. anm.). Är man 20 personer på ett spel är det rätt lagom”, säger Fredrik Zetterman.

Fredrik Zetterman har utvecklats spelmotorer på både Avalanche studios och på Paradox Interactive och kommer att jobba heltid med att ta fram bolagets nya spel. Linda Zetterman har erfarenhet från en rad olika roller i samma bolag och har tagit sig an vd-rollen.

“Jag har gjort väldigt mycket olika och varit bland annat level designer, teknisk designer och IT-ansvarig. Sedan blev jag exekutiv producent och började lägga mig i de flesta delarna av spelen”, säger hon.

Varför har ni valt att lämna Paradox nu när bolaget går så bra?

“Jag har alltid velat starta eget. Nu har vi två gemensamma barn här hemma som vi kan få mer tid med om vi jobbar hemifrån. Under föräldraledigheten hann man fundera ganska mycket så när det blev dags att börja jobba igen valde jag helt enkelt att hoppa av”, säger Fredrik Zetterman.

“Jag skulle egentligen hoppa på lite senare men när vi fick loss lite pengar från noteringen valde jag också att sluta direkt. Det är jättekul att göra en sådan här resa och se vart man hamnar”, tillägger Linda Zetterman.

Även om bolaget idag är finansierat helt med egna medel utesluter inte grundarna att släppa in nya delägare. Antingen i form av nya partners eller riskkapital.

“Om tre till fem år hoppas vi att vi är mellan 20 och 40 personer i bolaget och att vi har släppt minst två spel. Om det blir med hjälp av riskkapital eller med pengar från första spelet återstår att se”, säger Fredrik Zetterman.

“Det finns väldigt många alternativ när det gäller finansiering. Om man sköter det rätt kan man satsa på crowdfunding också, annars finns det en många förlag som är villiga att investera i yngre bolags spel också”, säger Linda Zetterman.

Läs mer