Sök

Ny undersökning visar: Svenskarna är skeptiska till nya e-kronan

Riksbankene-kronan

Cecilia Skingsley sitter i Riksbankens direktion, och har titeln vice riksbankschef. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman samt Anders Wiklund.

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Endast nio procent av svenskarna är positiva till Riksbankens planer på att ta fram en "e-krona", visar en ny undersökning.

När Riksbanken avslöjade sina planer på att införa en e-krona blev det en världsnyhet och flera svenska finansprofiler jublade. Intresset var också stort när vi på Breakit dagen efter bjöd in vice Riksbankschef Cecilia Skingsley till vårt fintechevent  där hon avslöjade fler detaljer om den digitala kronan.

Trots det stora intresset verkar det kontroversiella förslaget däremot inte ha fallit svenskarna i smaken.

En ny SIFO-undersökning visar att nästan varannan svensk tycker att e-kronan inte bör införas för att komplettera kontanter. Medan var tredje inte bryr sig om frågan, enligt undersökningen som har genomförts på uppdrag av mjukvaru– och tjänsteföretaget Tieto. 

Knappt var tioende svensk var positiva till e-kronan. 

"Skulle e-kronan bli verklighet kan Sverige bli det första landet i världen med en egen digital valuta. Initiativet kan bidra till att snabba på utvecklingen av den nya digitala tjänster inom området, vilket är positivt. Samtidigt finns en tveksamhet bland konsumenter kring vilket mervärde en sådan valuta kan ge, inte minst i en tid då allt fler alternativa digitala betaltjänster lanseras", säger Charlotta Wark, chef för digitala betallösningar på Tieto.

Undersökningen visar också att 67 procent av de som svarade i undersökningen kände till kryptovalutan bitcoin, men att endast två procent ska ha använt den.

Undersökningen bygger på på intervjuer av 1268 personer i åldern 16-79 år under perioden 11-14 december.

Läs mer