Cristina Stenbecks tunga svek och Peter Settman till salu - igen

Lundells vecka
Cristina Stenbecks tunga svek och Peter Settman till salu - igen

Stefan Lundell, medgrundare Breakit.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Breakits Stefan Lundell ger dig det hetaste skvallret och snackisarna från veckan som gått i startup-Sverige.

I veckan hörde jag talas om en svensk entreprenör som nyligen cashat in över 100 miljoner kronor men samtidigt gått in i väggen. Vad är pengarna egentligen värda i det läget?

Historien är långt ifrån unik. Som entreprenör får du ofta betala ett högt pris.

Äktenskap, vänskap, hälsa - allt ligger i riskzonen när du ska bygga en startup till ett etablerat företag.

Efter 18 månaders stenhårt jobb kände jag själv i somras att jag var på gränsen både fysiskt och psykiskt. Det var läskigt och min reaktion blev att radikalt dra ner på antalet arbetstimmar och stänga av dator och telefon på kvällarna.

Men nu jobbar jag lika mycket som jag gjorde innan “kraschen”. På sikt är det ohållbart. Därför blir mitt nyårslöfte till mig själv att jobba mindre och stänga av mobilen oftare.

Gott nytt år!

Veckans mest oväntade par: Vigor Sörman och Stina Bergfors. Grundarna av Youtube-nätverken Splay respektive United Screens har historiskt inte varit särskilt kärvänliga - men nu är det dags att gräva ner stridsyxan. En storpost i United Screens är till salu och genom att slå ihop de två bolagen skulle det äntligen gå att få acceptabel lönsamhet i en gemensam koncern.

“En industriellt helt riktig affär men det är tveksamt om de två skulle kunna dra åt samma håll”, säger en som känner både Vigor och Stina.

Veckans svek: Alexander Pärleros. Jag har inga bevis men är ändå tämligen övertygad om att entreprenören och stjärnpoddaren personligen såg till att hans legendariska julvideo försvann från NRJ:s Youtube-kanal - kort efter att vår reporter ringt och gjort en oskyldig intervju. När jag ändå är inne på ämnet svek måste jag nämna Cristina Stenbecks dito. Näringslivsesset hade personligen dyrt och heligt lovat mig att dyka upp på Breakits inflyttningsfest. Men svek. Kanske hade hon fullt upp att förbereda arbetet med att ge sin vd Lorenzo Grabau kicken. Välkommen nästa år, Cristina!

Veckans erbjudande: Nice Entertainment. Produktionsbolagsjätten där bland annat de svenska TV-producenterna Titan och Baluba ingår är nu till salu. Mediekoncernen MTG ska renodla verksamheten och satsa ännu mer på sin heldigitala arm inom bland annat e-sport. Det är inte särskilt länge sedan TV-profilen Peter Settman sålde Baluba till MTG - och nu bjuds hans skapelse alltså ut igen till försäljning. Man får anta att även Settman ingår vid en eventuell affär. MTG hoppas få runt 750 miljoner kronor för bolaget.

“Nice är till salu men frågan är om någon vill betala det pris som MTG begär. Marknaden för gammel-TV är ju inte precis het och det är där som Nices största kunder finns”, säger en person som brukar ha betydligt bättre koll än jag.

Veckans odigitala nyhet: Offside. Den hyllade reportagetidningen överväger att ta steget in i Mellanöstern, avslöjar dess chefredaktör Anders Bengtsson i deras senaste podcast. Planen är att starta upp i en rad olika länder på den arabiska halvön med Dubai som nav. Enligt Andreas Bengtsson har männen bakom en “otrolig budget” och han väntar nu med spänning på deras nästa drag.

Veckans mussla: Johan Carlström. Mannen bakom en av Sveriges största techsuccér är verkligen svårflörtad när det gäller intervjuer. Jag har själv ägnat timmar åt att försöka få honom att berätta sin historia. När ekonomijournalisterna Karolina Palutko Macéus och Per Agerman i januari kommer ut med en reportagebok om Fingerprint har Johan Carlström också nobbat intervjuförfrågan. Varför så hemlighetsfull, Johan?

Veckans Exit: Fredrik Gillström. Bredbandsentreprenör med Barcelona som bas fick ett erbjudande från riskkapitaljätten EQT som var svårt att tacka nej till. I veckan gjordes affären upp som innebär att Fredrik och hans medgrundare säljer bolaget Adamo för i storleksordningen 400 miljoner kronor. Även om Fredrik har för avsikt att jobba vidare i Adamo och återinvestera merparten av pengarna där blir det nog en och annan krona över till priva utsvävningar. Bara att gratulera!

Läs fler artiklar
LÄS MER