Lista: Techbolagen som siktar mot börsen under 2017

Spotify FundedByMe
Lista: Techbolagen som siktar mot börsen under 2017

Johanna Ekström

Reporter

Noteringsviljan bland svenska techbolag och startups har varit hög det senaste året - ska intresset hålla i sig under 2017?

Det är inte helt självklart att 2017 blir ett lika starkt börsår som det vi lämnar bakom oss. Men det finns en rad svenska techbolag och e-handlare som skulle kunna ta klivet in på börsen i år. Här är en lista på bolagen du ska hålla lite extra koll på.

Spotify

Kan bli en av årets stora noteringshändelser efter år av spekulationer. Notering kommer med största sannolikhet ske på någon av de amerikanska börserna, men kanske en parallellnotering i Stockholm?

Mathem

Mat på nätet växer så det knakar. På börsen finns redan Mat.se, som är på väg att köpas upp, och enligt Breakits källor är planen att även branschkollegan Mathem snart ska dit. Först måste dock Mathem visa att man kan tjäna pengar så därför är prognosen för en börsnotering i dagsläget andra halvan av 2017.

The Great Wild

Är en app och ett forum för jägare, som räddades från konkurs tidigare under året. Breakit kunde i samband med det berätta att bolaget fått in färskt kapital från Frontoffice. I samband med det uppgav grundaren Johan Eldh också att målet är en notering under 2017.

FEO media

Är bolaget bakom spelsuccén Quizkampen. Förra året gjorde FEO Media en vinst efter finansiella poster på 69 miljoner kronor och har en välfylld kassa. trots att bolaget knappast är i behov av något nytt kapital har grundarna ändå flaggat för att en notering är ett alternativ.

Royal design

Kalmar-baserat e-handelsbolag som har legat i startgroparna för börsen en längre tid. Nu ser det ut att ske under 2017. Förra året omsatte bolaget nära en halv miljard, men omsättningen har ansetts behövt växa ytterligare för att göra bolaget tillräckligt attraktivt för investerarna.

Ellos

Postorderjätten är en storspelare inom e-handeln, och dess ägare Nordic capital har en längre tid pratat om att en börsnotering kan bli aktuell, senast i somras. Någon exakt tidsplan har dock inte angetts.

Zound Industries

Målet för den svenska hörlurstillverkaren är en notering under 2017. Nyligen fick bolaget ett nytt avtal på plats med Marshall, något som varit viktigt för att få aktiespararnas förtroende.

Netonnet

E-handelsjätten har varit på gång med den notering under en längre tid. I början av året tog Susanne Ehnbåge över som vd för både Netonnet och Siba, med uppdraget att förbereda bolaget för börsen. Exakt när en notering kommer ske har dock inte kommunicerats.

XM Reality

Virtual reality-bolaget från Linköping hade först tänkt ta in riskkapital men meddelade i en intervju med Di Digital i november att man övergett de planerna. Istället siktar bolaget på en notering under 2017.

Linas Matkasse

En av de största spelarna inom dagligvaruhandeln på nätet. Omsatte nära en miljard förra året. Så sent som i november kom uppgifter om att bolaget, som ägs till 30 procent av norska Hercules Capital, planerar en notering inom närtid.

Fundedbyme

Tog i våras in nära 8 miljoner på den egna crowdfundingplattformen, till en hisnande värdering på 174 miljoner kronor. Bolaget förbereder utöver det en notering under 2017.

Läs fler artiklar
LÄS MER