Sök

Han är doldisen som ska investera Paradox-grundarens miljoner

Oscar Ingdahl.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Oscar Ingdahl och Paradox-grundaren Fredrik Wester träffades på Handelshögskolan i Göteborg. Nu startar de det nya investmentbolag Kichi Invest tillsammans – med 100 miljoner kronor på kontot.

På måndagskvällen avslöjade DI Digital att spelbolaget Paradoxs grundare och vd, Fredrik Wester, dragit igång ett eget investmentbolag, Kichi Invest. Men det är inte Fredrik Wester som ska leda bolaget utan hans gamla studiekamrat från Handelshögskolan i Göteborg, Oscar Ingdahl.

“Vi pluggade ekonomi med inriktning på Japan tillsammans. Kichi är japanska för lyckosam”, berättar Oscar Ingdahl när Breakit når honom i Rättvik där han tillbringar sin julledighet.

Oscar Ingdahl har precis hoppat av jobbet som chef för revisionsjätten PWC:s grupp för kommersiell due diligence i samband med förvärv.

“Jag har jobbat som rådgivare för flera av de stora riskkapitalfonderna i Norden och har varit med och gjort över 100 olika transaktioner de senaste åren”, säger Oscar Ingdahl.

Då har det i många fall handlat om affärer i miljardklassen men nu kommer det bli betydligt färre nollor bakom checkarna som skrivs ut.

"Jag har ett brett mandat och kan göra investeringar från någon miljon upp till 25 miljoner kronor. Det beror på var bolaget befinner sig, vi kan gå in både med såddkapital och pengar strax innan en börsnotering", säger Oscar Ingdahl.

Investmentbolaget kommer att få en grundplåt på 100 miljoner kronor där Fredrik Wester går in med merparten av pengarna och Oscar Ingdahl stoppar in en mindre summa.

"I första skedet kommer vi ha 100 miljoner kronor att investera men det kan bli mer på sikt. Vi har ett nätverk med erfarna personer knutna till Kichi som också kommer att kunna göra investeringar tillsammans med oss", säger Oscar Ingdahl.

De två första investeringarna är redan gjorda - i hörlursbolaget Zound Industries och spelbolaget Mionix. I båda fallen ligger insatsen på en eller ett par miljoner kronor.

"Vår investeringar i Zound och Mionix är bra exempel på att vi har ett väldigt brett investeringsmandat och kan gå in i bolag som befinner sig i olika skeden”, säger Oscar Ingdahl som poängterar att Kichi inte bara kommer att fokusera på tech-segmentet:

"Vi tittar inte bara på techbolag utan gillar alla bolag som bevisat att de har en intäktsmodell och kan växa".

Han tycker generellt att värderingarna på många techbolag är relativt ansträngda:

"Det finns mycket kapital på marknaden just nu och värderingarna har drivits upp, speciellt inom tech. Vissa undersektorer inom tech är väldigt högt värderade. "Bolag som bara har en pappersprodukt men inte bevisat sig på marknaden kan ändå få väldigt höga värderingar. I den typen av case drar vi öronen åt oss”.

Hur ser du på noteringsklimatet - kommer vi få se fortsatt många techbolag som går till börsen under 2017?

"Fönstret för börsnoteringar är fortfarande öppet men man såg före jul att marknaden blivit lite mer petig och inte handlar upp allt som noteras. Det är svårare att notera ett bolag nu än det var tidigare i höstas”.

Läs mer