Skippa pappersfakturan – här är 6 startups som vill göra det enklare att ta betalt

BillhopBillogramfaktura

Foto: TT/Claudio Bresciani

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Trött på alla papper? Här är startupbolagen som vill göra ditt företagandet enklare.

Du har din tjänst eller produkt klar - och ska ta betalt för den. Men innan pengarna börjar rulla in på kontot har biten där du måste skriva ihop en faktura och sedan posta den – alltså i fysisk form. 

Men det finns sätt att undvika den bromsklossen. Med hjälp av olika digitala faktureringstjänster kan du spara en del tid. Dessutom är det enkelt. 

Här är sex startups som vill göra det enklare för dig att ta betalt: 

1. Billograms mål är ta död på pappersfakturan genom att omvandla den till interaktiva webbsidor som delas med betalaren. Företagen som använder tjänsten kan också skicka påminnelser eller meddelanden, fakturera direkt från Billograms app och exportera fakturorna till bokföringsprogram. Billogram har även börjat utveckla tilläggstjänster som ska hjälpa kunderna att effektivisera kommunikationen med sina egna kunder. Billogram tar betalt per faktura.

2. Zervants tjänst går ut på att erbjuda företag digital fakturering och bokföring. Den finska startupen är konkurrent till Billogram och har cirka 120.000 användare i 160 olika länder. Inledde i somras ett samarbete med bankjätten ING i Belgien.

3. Red Flag kan enklast beskrivas som en administrativ helhetslösning för företagare. Med hjälp av en app ska entreprenörer kunna göra allt från att starta bolag, till att fakturera och bokföra. I november kunde vi rapportera om Red Flags första produkt som innebär att personer kan fakturera utan företag via startupens app - kostnadsfritt.

4. Billecta vill automatisera hela fakturaprocessen – från skapande och distribution av faktura till avstämning av inbetalningar och bokföring. En av Billectas tjänster gör det också möjligt att betala traditionella fakturor med Swish.

5. Billhop har hittat en lösning som vänder sig till små- och mellanstora bolag som kan betala sina fakturor med kreditkort. 

6. Izettle Invoice är en ny tjänst från betalbolaget, som riktar sig mot företagare som inte tar betalt med kort, utan via faktura. Tjänsten är appbaserad och kostnadsfri till en början. Användaren skapar och skickar sina fakturor via appen och Izettle håller koll på inkommande betalningar, skickar påminnelser och markerar automatiskt när fakturorna är betalda. 

Fem saker som alltid måste finnas med på din faktura: 

1. Momsregistreringsnummer
För att bedriva en verksamhet måste du momsregistrera din verksamhet 14 dagar innan du startar den. Det gör du hos Verksamt.se. När du har gjort det får du ett registerutdrag med ditt momsregistreringsnummer, även kallat VAT-nummer, hemskickat. Där står det också hur ofta du ska deklarera moms. 

2. Var pengarna ska betalas
På själva faktura ska det stå ditt och köparens namn och adress. Samt det datum då fakturan skrevs och vad du säljer.

3. Aktuell skattesats
På fakturan ska den aktuella momssatsen stå och vilket momsbelopp som ska betalas. Om det rör sig om en momsfri försäljning ska det också stå på fakturan. Momsfri försäljning till företagare kan gälla exempelvis vid försäljning av tjänster till företag i ett annat EU-land eller till momsregistererade köpare i ett annat EU-land. 

4. Beskattningsunderlaget för varje momsats
Även enhetspris exklusive moms samt eventuell prisnedsättning eller rabatt som inte ingår i enhetspriset. 

5. Vem som skriver fakturan 
Vanligast är det du som säljare som skapar fakturan. Men det är också möjligt för köparen att skapa en. Men det är fortfarande du som säljare som bär det yttersta ansvaret för att fakturan ska vara korrekt. I det fall där kunden skriver fakturan ska det stå ”självfakturering” på den.

Läs mer