Sök

Här är startup-profilerna som försöker göra världen lite bättre

KlarnaTrine

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

2016 är året då välgörenhet på allvar tog plats på den svenska techscenen.

Frågan är om det någonsin varit enklare att hjälpa sina medmänniskor ekonomiskt än det är idag? Appen Swish har också gjort det enklare för oss vanliga lekmän att donera pengar till olika hjälporganisationer. 

Och på den svenska techscenen och dess motsvarighet ute i världen har filantropi blivit allt vanligare. Störst uppmärksamhet har nog Mark Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan fått. Paret meddelade tidigare i år att de skänker 99 procent av sin Facebook-aktier till sin filantropiska projekt Chan Zuckerberg Initiative. 

En annan Facebook-profil som följer sin chef fotspår är den operativa chefen Sheryl Sandberg. Hon ger också bort aktier för 265 miljoner kronor till en rad välgörenhetsprojekt. 

Här är de svenska bolagen och techprofiler som sysslar med välgörenhet: 

1. Plattformen Addtruly: En plattform som samlar gräsrotsorganisationer som jobbar med att lösa olika samhällsproblem. Via plattformen kan företag stötta en eller flera organisationer och även inspirera sina kunder genom kampanjer och insamlingar. Riskkapitalbolaget Wellstreet och affärsängel Bo Mattsson (även investerare i Breakit) är några som skjutit till pengar i startupen.

2. Stiftelsen Founders pledge: Här vill man göra det lättare för entreprenörer att skänka pengar till välgörenhet. Ted Persson på EQT Ventures och Skåne-profilen Hampus Jakobsson är några profiler som redan skrivit på.

3. Stiftelsen Norrsken Foundation: Klarnagrundaren Niklas Adalberth sålde en del av sina aktier för att starta en välgörenhetstiftelse som vänder sig till startups som vill göra samhällsnytta. Grundaren håller också på att bygga upp Norrskenhouse där startups får möjlighet att låna lokaler.

4. Startupen Orten.io: Techprofilen Zakaria Hersi hade en snårig väg innan han kom till den svenska techscenen. Han saknade dock mångfald och med hjälp av sin startup ska Zakaria Hersi hitta talanger i förorten – som ska lära sig programmering och sedan slussas ut i techvärlden.

5. Startupen Just Arrived: En digital tjänst som ska koppla samman nyanlända och svenska företag med varandra. Just Arrived är uppbacka av bland annat Niklas Adalberth och Avitogrundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert. 

6. Appen Welcome: Det är en integrationsapp som ska koppla ihop nyanlända med bofasta svenskar. 

7. Startupen Ari Farm: Med sin startup vill Mohamed Jimale hjälpa nomader i Somalia. Med appen kan du köpa en get som du sedan kan följa via appen och sedan sälja den om du vill.

8. Startupen Trine: Göteborgsbolag som skapat en crowdfunding-plattform för investeringar i solcellsprojekt i utvecklingsländer som till exempel Kenya, Uganda och Senegal.

9. Paret Siemiatkowskis välgörenhetsstiftelse: Tillsammans med sin fru Nina Siemiatkowski ska Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski rädda vilda naturområden, dess ekosystem och djuren som lever där. 

10. Avitogrundarnas stiftelse: Jonas Nordlander och Filip Engelbert investerar i bolag som gör samhällsnytta. Doun har bland annat skjutit in pengar i appen Welcome och i Blank Spot Project, som gör grävande journalistik. 

11. Catena Media-grundaren Erik Bergman: Han klev ner som vd i bolaget och är kvar som produktchef. Han flaggade dock i somras för att eventuellt starta en välgörenhetsfond. 

Läs mer