Vilken festläsning - hela listan på techstjärnornas hetaste boktips

Vilken festläsning - hela listan på techstjärnornas hetaste boktips

T.v: Elina Berglund Scherwitzl och Alexander Hars. Mitten: Jessica Nilsson. T.h: Hampus Jakobsson och Fredrika Gullfot. Foto: Viviana Canoilas och Sarah Lind.

Jonas de Lange

Reporter

Behöver du extra inspiration över jul? Läs samma böcker som Sveriges hetaste entreprenörer och investerare. Här är alla böcker som de svenska techstjärnorna plöjer i jul

Det sägs att smarta människor läser mycket. Om det är skönlitteratur, managementböcker eller biografier spelar mindre roll. Men vad ska man egentligen läsa för att vara en i gänget med sveriges tyngsta technamn? Breakit har frågat dem:

Sophia Bendz, investerare på riskkapitalbolaget Atomico
"'Thank You for Being Late: An Optimist's Guide to Thriving in the Age of Accelerations' av Thomas L. Friedman som jag fick i julklapp av Niklas Zennström."

Isabella Löwengrip, bloggare och grundare av Löwengrip Care & Color
"Jag fortsätter på 'Svenskarna och deras fäder'. Jag tycker DNA-forskning är spännande och jag väntar in mitt eget resultat efter att ha spottat i en kopp efter sommaren".

Hampus Jakobsson, affärsängel och grundare av startuphubben The Ground
"Jag gillar att läsa och älskade 'Sapiens', 'Homo Deus' och 'Emperor of All Maladies'. Nu på mitt nattduksbord ligger Paul Blooms 'Against Empathy'. Han menar att empati hindrar oss från att tänka utilitaristiskt - att skänka pengar till den blinda flickan och låta miljontals dö av miljöförstöring. Jag tycker empati och medkänsla är the final frontier för att göra oss värdiga att styra den här planeten och inte lämna över till maskinerna och då tror jag vi behöver prata om ordet, meningen av det och hur vi ska praktisera det."

Fredrika Gullfot, grundare av biotechbolaget Simris Alg
“Jag ska läsa klart “Growing Pains”, en fantastiskt användbar bok om hur man utvecklar bolag från entreprenörsdriven startup till moget tillväxtföretag.”

Karl Rosander, medgrundare av podcastappen Acast
"Jag läser inte böcker men får ut det samma genom podcasts. Då kan jag dessutom vara effektiv och göra något annat under tiden. Jag rekommenderar: My Dad Wrote A Christmas Porno, Nigella Eats Christmas Special, Gastropod och Spår."

Jessica Nilsson, partner på riskkapitalbolaget Northzone
“Under julen kommer jag att läsa Food Pharmacy. Sedan ska jag läsa Puppy Taming och Första valpboken som jag inte hunnit läsa. De beskriver hur man på bästa sätt tränar sin hundvalp.”

Alexander Hars, affärsängel och grundare av rabattjänsten Let's deal
“Risk. Den handlar om Pancapitals episkt framgångsrika aktiehandel. Genom en revolutionerande elektronisk handel drog de in ett antal miljarder under ett par år på 00-talet. En makalös bedrift som aldrig dokumenterats tidigare.”

Zakaria Hersi, grundare av startupen Orten.io
“Jag måste läsa klart Elon Musk-boken av Ashlee Vance. Har läst igenom halva boken de senaste månaderna, men fokus är att läsa klart den under julen.”

Elina Berglund Scherwitzl, medgrundare av fertilitetsappen Natural Cycles
“Jag är inte ledig alls, så ingen bok för mig tyvärr. Men massa roligt jobb väntar som jag annars inte hinner med när alla andra jobbar.”

Elin Elkehag, grundare och vd på hårdvarustartupen Stilla
"Ingen, möjligtvis branschtidningar. Jag kommer att njuta av lyxen att få se julfilmer som 'Love Actually' istället".

Malte Andreasson, medgrundare och vd på videonätverket United Screens
"Jag brukar läsa kokböcker så i år blir det 'Basses rätt i skafferiet'. Om inte annat för att se om han vågar gå lika långt som han gör i sina videor."

Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammaren
"Jag ska läsa klart The Seventh Sense av Joshua Cooper Ramo samt Georgina Howells bok om Gertrude Bell, Daughter of the Desert. Hinner jag nåt mer kommer jag att läsa Qatar small state, big politics av Mehran Kamrava som jag träffade i Doha nyligen.”

Lena Apler, affärsängel och grundare av Collector Bank
“Dom jag får i julklapp. I värsta fall får jag ta mig igenom HQ-gate, tråkig, på sängbordet sedan en månad.”

Philip Haglund, grundare av barnappen Veckopengen (även fotspollsspelare i Stockholmsklubben Hammarby):
“Jag tänkte läsa Born to run av Christopher McDougall (ljudbok). Som fotbollsspelare och i stark kontrast mot att få bekräftelse i sociala medier har jag förhoppningen om att påbörja min jakt efter löpningens själ.”

Läs mer

Toppchefen Knut Frängsmyr lämnar Klarna – sitter på stort aktieinnehav

Afound lägger ner butiker i Sverige

Bambuser var spekulant på Hero – som sedan Klarna köpte upp i stället

Läs fler artiklar
LÄS MER