Roboten som känner igen ditt ansikte – och andra innovationer att hålla koll på nu

Breakit - Roboten som känner igen ditt ansikte – och andra innovationer att hålla koll på nu

En liten robot som kan lokalisera ansikten och en stegräknare för kor – det är två heta innovationer från IT-eventet Fujitsu Forum i München. Här är ytterligare ett gäng.

Ett av höstens stora IT-event stod det japanska företaget Fujitsu för. Fujitsu Forum lockade över 12 000 deltagare till München i november för att se föreläsningar, uppfinningar och lösningar på temat digital transformering.

Här är fem heta innovationer från eventet som Fujitsu utvecklar just nu:

1. Servicerobot som kan läsa känslor

Den lilla roboten Robopin (på bilden) kan söka ögonkontakt med människor och på så sätt lokalisera ansikten. Den har också själv en rad känslouttryck och röstlägen – och blir livligare ju fler människor som är omkring den. Ett möjligt yrke för Robopin kan vara att hänvisa besökare åt rätt håll på ett sjukhus eller en järnvägsstation, eller att sitta i receptionen.

2. Rättvis robotdomare

En annan robot som Fujitsu utvecklar, denna gång tillsammans med Japan Gymnastics Association, är en som kan bedöma gymnastik genom att analysera gymnastens rörelsemönster. Systemet använder laser för att bygga en 3D-modell av atleten i realtid och mäta varje rörelse. Tekniken kan lösa problemet med subjektiva bedömningar inom gymnastiken och vem vet – kanske den används under OS i Tokyo 2020? 

3. Stegräknare för kor

Uppfinningen är en sorts stegräknare för kor, som sätts på kon och samlar in och vidarebefordrar data om hur kon rör sig. Syftet att hålla koll på djurets hälsa och brunst. Kor är nämligen upp till sex gånger mer aktiva under brunsten och tar då fler steg. Genom att inseminera dem i rätt tid blir resultatet mer pricksäkert.

4. Smart parkeringslösning

Innovationen går ut på att analysera en rad bilder från övervakningskameror i till exempel en stad. Genom att i realtid se rörelsemönstret i ett område kan man omdirigera trafiken för att för att optimera en parkeringsanläggning och undvika trafikkaos.

5. Artificiell intelligens (AI)

Att artificiell intelligens (AI) är stekhett märktes även under Fujitsu Forum, där Joseph Reger, CTO på Fujitsu, höll en presentation om ämnet. Bland Fujitsus satsningar på området finns till exempel en metodik för att anonymisera patientdata, som kan användas inom vården. Fujitsu har ansvarsfullt företagande och mänsklig innovation i fokus, vilket är av stor vikt när AI utvecklas.

Nästan 100 000 patent

Många förknippar det japanska företaget Fujitsu med datorer och hårdvara. Men bolaget har över närmare 100 000 patent och gör allt från att utveckla smarta innovationer till att tillhandahålla tjänster som att ta hand om IT-miljön åt företag och organisationer.

Idag har Fujitsu 159 000 medarbetare och finns i över 100 länder – bland annat i Sverige med huvudkontoret i Kista. Det aktivitetsbaserade kontoret är ett av IT-branschens mest moderna och inrett med hållbarhetstänkt.

”Det bästa är att det finns så många spännande jobb som ständigt pågår. Fujitsu är ett globalt bolag som faktiskt gör nästan allt man kan tänka sig inom IT och innovation. Vår vision har människan i centrum. Det vi gör ska hjälpa människor och företag till ett bättre samhälle, säger Björn Landerberg, marknadschef i Sverige.

Intresserad av att jobba på ett av världens största IT-tjänsteföretag? Se lediga tjänster här.

Detta är ett sponsrat inlägg av Fujitsu. Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se

Läs fler artiklar
LÄS MER