Här är crowdfundingplattformen som börjat utmana Fundedbyme – i det tysta

Sciety
Här är crowdfundingplattformen som börjat utmana Fundedbyme – i det tysta

Foto: Pressbild

Johanna Ekström

Reporter

Bara månader efter start har crowdfundingplattformen Sciety fixat investeringar på 17 miljoner åt fyra bolag inom e-hälsa.

I det tysta har Andreas Lindblom och Malin Härdig de senaste åren byggt upp en crowdfundingplattform som riktar sig mot bolag inom medicin och e-hälsa. Hittills har de medvetet hållit en låg profil. 

Plattformen lanserades för bara några månader sedan, men redan har fyra bolag fått in sammanlagt 17 miljoner kronor via den. 

Breakit har skrivit om ett av dem, Learning To Sleep som tagit in 3,5 miljoner. Ett annat bolag, som tagit in nära 2 miljoner kronor via Sciety, är Picture My Life som tagit fram en digital dagbok för barn och unga som behöver särskilt stöd.

Tanken med Sciety är att knyta ihop affärsänglar och privatinvesterare med tidiga bolag inom e-hälsa.

“Vi är glada över att vårt nätverk redan nu kunnat finansiera bolag som förbättrar människors sömn, effektiviserar läkemedelsutveckling och hjälper barn med kommunikationssvårigheter”, säger Andreas Lindblom.

Han har en flerårig bakgrund inom finans och har tidigare grundat aktiemäklarfirman Spring Securities. Men han har också jobbat som sjukgymnast och har jobbat och forskat på Karolinska universitetssjukhuset.

“På ett personligt plan är det kul att ta sina finanskunskaper och applicera dem på bolag som hjälper människor”, säger han.

Malin Härdig är ekonom i grunden och var tidigare finanschef på Spring Securities.

“Vi har båda följt finansieringsbranschen och sett att det finns många bra bolag inom hälso- och sjukvård, men att det varit svårt för dem att få finansiering. Vi tänkte att det borde gå att göra på ett mer strukturerat sätt”, säger Andreas Lindblom.

Hittills har Sciety själva tagit in 2,5 miljoner kronor via den egna plattformen. Planen är att ta in mer kapital nästa kvartal.

Styrelseordförande i bolaget är finansmannen Lars Thorén, som även är vd i Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Zenith Venture Capital, och som tidigare bland annat varit vd på Quesada kapitalförvaltning.

Sciety har även knutit till sig en rad namnkunniga rådgivare, som Martin Andersson, kapitalmarknadschef på Nordnet och Klaus Gottwald, vd och grundare av Stockholms affärsänglar.

Alla bolag som godkänns på Scietys plattform granskas ihop med riskkapitalbolaget Serendipity.

Nästa år är målet att hjälpa 12 bolag att ta in kapital via plattformen. Lite särskilt fokus kommer ligga på bolag som har planer att gå till börsen, eftersom det har efterfrågats av investerarna.

“Intresset är väldigt stort. Just nu granskar vi 120 bolag, och då har vi inte ens gjort särskilt mycket marknadsföring”, säger Andreas Lindblom.

Scietys affärsmodell ser ut ungefär som Fundedbymes. Bolaget tar en andel av det kapital som investeras i bolagen.

Investeringarna i bolagen kommer ligga på ungefär mellan 2 och 20 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER