Bynk är en hemlig lånestartup som backas av Schibsted och Lendos grundare

Bynk
Bynk är en hemlig lånestartup som backas av Schibsted och Lendos grundare

Schibsteds koncernchef Rolv Erik Ryssdal. Foto: TT/Berit Roald

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Lendo-grundaren Dennis Ahlsén har i tysthet dragit i gång en ny fintech-startup tillsammans med mediejätten Schibsted. Bolaget heter Bynk och har redan tagit in minst 25 miljoner kronor i riskkapital.

Lendo är en av Sveriges största fintech-succéer hittills. Bolaget grundades 2007 av Fredrik Jung Abbou, Dennis Ahlsén och Thomas Hjelm. Förra året omsatte Lendo, som numera ägs av Schibsted, över en kvarts miljard och gjorde en rörelsevinst på 83 miljoner kronor.

Medan de två andra Lendo-grundarna gick vidare till nya projekt efter att de sålt sina aktier så stannade Dennis Ahlsén på Lendo - ända fram till i juni då han lämnade vd-posten.

Nu har han i tysthet dragit i gång ett nytt projekt inom fintech. Bolaget heter Bynk och backas redan av en rad tunga spelare inom det svenska näringslivet.

Utöver Dennis Ahlsén själv så finns mediejätten Schibsted och LMK Industri med bland de största ägarna. LMK är ett investmentbolag som förvaltar den avlidne Axis-grundaren Mikael Karlssons förmögenhet. Bolaget har tidigare investerat i flera svenska startups, däribland innovationsplattformen Ideahunt. LMK leds av bland andra den tidigare Axis-vd:n Peter Ragnarsson.

På Bynks ägarlista finns dessutom näringslivsprofiler som fondbolaget Lannebos vd Göran Espelund och, förstås, den andre Lendo-grundaren Thomas Hjelm.

Ägarna har hittills stoppat in minst 25 miljoner kronor i bolaget. Allt detta enligt dokument från Bolagsverket.

Vad är då Bynk? Att döma av de uppgifter som Breakit har lyckats gräva fram är bolaget ett sorts "Lendo 2.0" som också ska förmedla privatlån - men på ett mer datadrivet sätt med mer modern teknik än det tio år gamla Lendo.

Verksamhetsbeskrivningen anger att Bynk AB "skall bedriva viss verksamhet med konsumentkrediter".

När Breakit kontaktar Dennis Ahlsén säger Bynk-grundaren att han inte vill kommentera saken just nu men att han gärna berättar mer längre fram.

Bynk har, så vitt vi på Breakit kan se, ingen sajt eller app ute på marknaden, vilket gör det svårt att bedöma mer exakt vad projektet går ut på.

Klart är att bolaget är en ny digital storsatsning inom lånebranschen i Sverige - som drivs av några av de personer i landet som har allra mest erfarenhet av låneförmedling på internet.

Läs fler artiklar
LÄS MER