Niklas Jarl berättar om beslutet att lämna Lekmer - som han grundade för tio år sedan

Breakit - Niklas Jarl berättar om beslutet att lämna Lekmer - som han grundade för tio år sedan

Niklas Jarl, grundare av Lekmer. Foto: Press

Viviana Canoilas

Reporter

“Diskussionerna har pågått under en period”, säger Niklas Jarl om varför han lämnar e-handelsbolaget Lekmer.

Lekmer, som säljer leksaker på nätet, är en av Sveriges tyngre spelare inom e-handel. Bolaget omsatte förra året nära en halv miljard - men gjorde en förlust på 81 miljoner kronor. Företaget ägs till största delen av e-handelskoncernen Qliro.

På tisdagsmorgonen kunde vi berätta att Lekmer byter vd. Det är grundaren Niklas Jarl som får lämna över vd-posten till den tidigare kommersiella chefen Oscar Tjärnberg.

När Breakit når Niklas Jarl vill han inte svara via telefon utan kräver att få ge mejlsvar.

“Efter tio år som grundare, delägare och senaste året som vd, är det ett bra läge för mig att lämna över vd-rollen till Oscar, som med sin erfarenhet inom operations– och e-handel är väl lämpad för att fortsätta utveckla Lekmer”, skriver Niklas Jarl i mejlet.

Grundaren berättar vidare att han kommer att fortsätta som delägare och “självklart följa bolaget framöver.”

“Jag finns även tillgänglig under en övergångsperiod för ledningsgruppen”, skriver Niklas Jarl.

Qliros koncernchef Marcus Lindqvist sa tidigare på tisdagen följande om vd-bytet:

”Lekmer har under året tyngts av operationella utmaningar kopplade till lagerverksamheten, vilket medfört höga varuhanteringskostnader. Bolaget har under året därför arbetat med insatser som fokuserar på ökad effektivitet. Arbetet har dock inte gett önskad effekt och behöver intensifieras ytterligare".

Det skulle kunna tolkas som att Niklas Jarl tvingas bort eftersom han inte har levererat tillräckligt bra resultat den senaste tiden. När Breakit ringer upp Lekmer-grundaren för att ställa följdfrågor vill han inte kommentera saken vidare.

"Svaren har hanterats internt och det är de som gäller", säger han. 

Hur känns det i dag?
“För drygt tio år sedan grundade jag ett bolag som hittills haft fler än en miljon kunder och sålt varor för drygt två miljarder kronor. Kunderna har dessutom utnämnt oss till Årets nätbutik tre år i rad. Det är jag oerhört stolt över".

Vad händer härnäst?
"Nu ska jag njuta av julledighet och umgås med familj och vänner. Efter det är jag väldigt peppad på att ta min erfarenhet och energi och ge mig in i nya spännande projekt", säger Niklas Jarl.

Läs fler artiklar
LÄS MER