Bekräftat: Här är Morgan Johanssons julklapp till Sveriges drönarbolag

DrönareRegeringen

Regeringen lägger fram lagförslag som ska rädda drönarbranschen. Foto: TT samt AP.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Regeringen hör drönarbranschens klagan. Här är lagförslaget som ska rädda branschen efter ödesdomen.

Domen från Högsta förvaltnings­domstolen i höstas innebar ett dråpslag för den snabbväxande drönarbranschen

Men i slutet av förra veckan kunde Breakit berätta att regeringen planerade en härlig julklapp till drönarbolagen – och alla de bolag som använder sig av drönarfoto.

“Jag är väl medveten om att situationen är besvärlig för många drönarbolag och Justitiedepartementet undersöker därför möjligheten att få ett snabbare svar på just drönarfrågan”, sa justitieminister Morgan Johansson (S) i fredags.

Nu kommer det skarpa förslaget.

I en promemoria föreslår regeringen att ett särskilt undantag för drönare ska tas in i kameraövervaknings­­lagen.

”Med det här förslaget löser vi företagens problem, men ser också till att enskilda får ett starkt skydd mot integritetskränkande övervakning”, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen. 

Konkret ska kameraövervakningslagen, enligt förslaget, inte tillämpas vid kameraövervakning som bedrivs med en kamera som är monterad på en drönare. Detta om övervakningen bedrivs av någon annan än en myndighet. I stället ska personuppgiftslagen gälla, vilket ska garantera att kränkningar av den personliga integriteten förhindras. 

Lagförslaget föreslås träda i kraft den 1 augusti 2017 och skickas nu ut på remiss. För att förslaget ska bli verklighet krävs riksdagens godkännande. Det torde finnas goda förutsättningar för detta, då flera partier ur oppositionen tidigarer har krävt snabba åtgärder. 

Läs mer