Tech-höjdaren vädjar till Trump: ”Satsa 1000 miljarder på robotar"

Breakit - Tech-höjdaren vädjar till Trump: ”Satsa 1000 miljarder på robotar"

Mark Cuban vänder sig direkt till Donald Trump. Foto: AP/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

USA förlorar robotmatchen mot Kina. Det menar stjärnentreprenören Mark Cuban – som vänder sig direkt till landets blivande president.

Den amerikanske investeraren och entreprenören Mark Cuban är oroad. I ett blogginlägg konstaterar han att världens ledande bolag inom robotteknik kommer från andra länder än USA. 

Mark Cuban var en av entreprenörerna bakom Broadcast.com som såldes till Yahoo 1999 och är ägare av NBA-laget Dallas Mavericks. Han kommer nu med ett utspel till USA:s tillträdande president Donald Trump.

Under rubriken ”Dear Mr President , My Suggestion for Infrastructure Spending” föreslår Mark Cuban att den amerikanska staten ska investera tungt för att vinna robotracet.

”Jag är ett fan av att regeringen investerar pengar i vad som brukar kallas infrastrukturprojekt”, skriver Mark Cuban.

Infrastruktur brukar generellt handla om vägar, kommunikationer och på senare år även bredband. Mark Cuban föreslår att robotteknik blir en del av potten som läggs på infrastruktur från den amerikanska statens sida.

”Om det var jag som hanterade pengarna skulle jag ta 100 miljarder av den föreslagna biljonen (one trillion dollars på engelska) som går till infrastruktur och investera det i robotteknik”, skriver han.

Det motsvarar nära 1000 miljarder svenska kronor. 

Mark Cuban lutar sig mot en rapport från Bernstein som visar att Kina investerar betydligt mer i fältet än vad USA gör. USA måste öka investeringarna för att hänga med, anser Mark Cuban. 

”Våra investeringar i infrastruktur måste vara framåtblickande, inte tillbakablickande, så att vi kan vara hubben för robotteknik i världen”, skriver han.

Mark Cuban var under valrörelsen kritisk till Donald Trump, men uppmanade via Twitter amerikanerna att ge den tillträdande presidenten en ärlig chans efter valsegern.

Läs fler artiklar
LÄS MER