Sök

Ännu fler Klarna-toppar startar eget – Stoer ska ta bolånen till mobilen

KlarnaStoer

Teamet bakom Stoer. Foto: Pressbild och Hasse Holmberg/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Två personer från betalsuccéns högsta ledning har i det tysta startat eget.

Bara det senaste året har minst 15 högt uppsatta chefer slutat på Klarna. Det visade Breakits kartläggning i november. Strax därefter visade det sig även att betaljättens landschef för Storbritannien, Jens Saltin, startat eget.

Nu har ytterligare en ny fintech-startup med Klarna-rötter dykt upp i Stockholm. Det är fintechbolaget Stoer som nyligen har lanserat sin sajt.

Kortfattat kan man förklara Stoer som en tjänst som digitaliserar bolåneprocesser åt bankerna.

"Vi är en ren B2B-aktör (företagstjänst reds. anm.) där banken som ger ut lånet är vår kund. Eftersom kundgränsnitten är helt digitaliserade kommer dock konsumentupplevelsen bli en helt annan och mycket smidigare och snabbare än vad dagens bolånekunder är vana vid", skriver Niklas Hjelmsäter.

Med sig på bolaget har han bland annat Pär Isaksson. De två har båda tidigare haft roller i Klarnas högsta ledning. Pär Isaksson var chef för hela Klarnas tekniska utveckling som IT-direktör (CIO). Niklas Hjelmsäter var först finanschef för att sedan ta sig an rollen som affärsutvecklingschef. På sin Linkedin-profil skriver han även att han var drivande i förhandlingarna om att köpa upp det tyska dotterbolaget Sofort för över 1 miljard kronor.

Enligt deras Linkedin-profiler slutade båda på Klarna under sista kvartalet 2015. Stoer har flugit under radarn under hela 2016 men nu väljer grundarna att berätta vad de har på gång.

Idén är ett resultat av flera olika observationer, berättar Niklas Hjelmsäter. Det handlar bland annat om att de själva anser att dagens system är alldeles för tröga och många i millenniegenerationen nu står inför sitt första bostadsköp.

"En stor del av deras liv är centrerat kring mobilen. Klart att de förväntar sig att kunna teckna även bolån i den", skriver Niklas Hjelmsäter.

Men det är inte bara Niklas Hjelmsäter och Pär Isaksson som har rejäl erfarenhet från finansvärlden.

På sin sajt skriver bolaget bland annat att man har fått med Skandiabankens tidigare styrelseordförande Niklas Midby som styrelseordförande för Stoer.

De har även fått med sig Klarnas tidigare globala chef för regelefterlevnad, Lina Williamsson, och Kjell Sundquist, som suttit i styrelsen för betalbolaget Payex.

Totalt har grundarna och det nuvarande teamet på totalt 8 personer satsat 1,65 miljoner kronor på bolaget, enligt dokument från Bolagsverket.

Läs mer