Sök

Därför lyckas Patreon där svenskstartade Flattr misslyckas

MediepoddenPoddar

Emanuel Karlsten. Foto: Martin Ridne.

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

Svenska podden AMK Morgon tar betalt direkt av lyssnarna via crowdfunding. Breakits krönikör Emanuel Karlsten tror att det är så innehåll kan komma att finansieras i framtiden.

Det finns svenska poddar idag som drar in tiotusentals kronor i månaden - direkt från sina lyssnare. Och de gör det via crowdfunding-sajter. 

Det var den här visionen som Flattr hade när de startade sin tjänst. Tanken var att skapa något som skulle göra betalväggen onödig. Om alla var villiga att istället "flattra" det innehåll de såg på nätet, skulle kreatörer bli betalda.

Flattr skapade därför en plånbok på sajten och varje gång man flattrade ett innehåll fick kreatören en bit av pengen man lagt i plånboken. Det hela fick stor uppmärksamhet i början. Inte minst på grund av att det startades av Pirate bay-grundaren Peter Sunde och att det tidigt var ett av få sätt att stötta Wikileaks ekonomiskt på.

Men det har aldrig riktigt lyft i Sverige. Flattr blev en angelägenhet för nördarna. 

Patreon å andra sidan har just lyft. Och det gör det för att det är just intimt. 

Här betalar du inte till någon universiell plånbok. Du kan betala direkt och bara till den du vill stötta. 

Idag har den amerikanska sajten 1,5 miljoner användare som tillsammans skänker 8 miljoner dollar i månaden. Patreon själva tar fem procent, vilket ger dem en rätt saftig månatlig inkomst. 

Men mest intressant är det att se hur tjänsten har växt fram i Sverige.

För här är det inte nördarna som har omfamnat sajten, utan komikerna. 

Först var AMK morgon. Radioshowen som mest är känd för att Kringlan fick ett utbrott och mordhotade Aftonbladets kulturchef.

Idag gör de, under ledning av komikern Martin Soneby, en livesänd show, två timmar varje morgon. De behöver 75.000 kronor för att produktionen ska gå runt, just nu får de en bit över 80.000 kronor - bara av lyssnare via Patreon.

Det har satt en trend bland podcasters och på topplistan över de svenskar som är störst på Patreon finns flera komiker och poddare som härigenom får en hygglig intäkt.

Det är inga enorma summor, men det är en första spännande trend på crowdfunding utanför de stora Kickstarter-tjänsterna. Det handlar om "nya pengar", som min kollega Olle Lidbom uttryckte det i Mediepodden. Pengar som inte har flyttat från ett annat medie, utan tillkommit. 

Det är en första fingervisning om hur innehåll kan komma att finansieras i framtiden: Från många mini-mecenater, istället för att göra sig beroende av en stor, extern och känslig finansiär.

Lyssna på hela analysen kring fenomenet med Patreon, crowdfunding och framtiden i Mediepodden.

Topplista: Svenska poddarna som drar in mest på Patreon

1. AMK morgon - 85427 kr/mån

2. Februaripodden – 12100 kr/avsnitt

3. Aron Flam Dekonstruktiv kritik – 5800 kr/avsnitt

4. Dellamonde 15125 kr/mån

5. En arg blatte talar – 14474 kr/mån

Läs mer