Tesla glödhett bland svenska småsparare - går om Apple

Tesla glödhett bland svenska småsparare - går om Apple

Elon Musk, grundare av Tesla. Foto: TT/Marcio Jose Sanchez

Viviana Canoilas

Reporter

Ny ägarstatistik visar rekordsiffror för Elon Musks elbilsbolag.

I ett decennium har Apple varit den klart mest handlade amerikanska aktien bland nätmäklaren Avanzas kunder. Men nu har det skett ett tronskifte. 

"Tesla-aktien har gått om Apple. En förklaring är det stora intresset för elbilar och att el-frågan har blivit allt hetare", säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Tesla ökar antalet aktieägare med hela 45 procent, medan Apple ökar med 3 procent. 

Claes Hemberg är dock lite förvånad över att Tesla nu har gått om Apple som den mest ägda aktien bland svenska privatsparare. Det är framförallt unga aktieägare, under 30 år, som lockas av Tesla.

"Det är en väldigt smal aktie byggd på en teknik medan Apple har flera produkter. Tesla-aktie-ägarna är en typisk första-USA-aktie. Om inte bolaget levererar kan tusentals svenskar nu bränna sig i USA. Det vore trist.", säger Claes Hemberg. 

En annan möjlig förklaring till Teslas populäritet är Elon Musk, vd och grundare av Tesla. 

"Tesla är lite av en kultaktie och visst är det så att bolaget är starkt förknippat med Elon Musk. En sak som är bra att tänka på är att en aktie måste tåla att ett bolag byter vd", säger Claes Hemberg.

En annan svensk favorit är Googles ägarbolag Alphabet som hamnar på fjärde plats. 

"Andra favoriter är Netflix och Facebook. Svenskarna började upptäcka Facebook de senaste åren, medan Netflix blev mer köpt 2014", säger Claes Hemberg.

Läs fler artiklar
LÄS MER