Pierre Siri: “Hemnet är en diamant som kan slipas vidare”

Hemnet
Pierre Siri: “Hemnet är en diamant som kan slipas vidare”

Pierre Siri och Henrik Persson.

Johanna Ekström

Reporter

Han är den hemlighetsfulla entreprenören bakom Blocket. Nu bryter Pierre Siri för första gången tystnaden kring Hemnet-affären.

Under fredagen stod det klart att entreprenörerna Pierre Siri och Henrik Persson köper in sig i bostadssajten Hemnet – för närmare 400 miljoner kronor genom gemensamma bolaget Merro. 

Pierre Siri har tidigare byggt upp Blocket till en ekonomisk succé - efter att först ha sålt sin startup, undersökningsföretaget Intelligence, för cirka 50 miljoner kronor.

Henrik Persson har tidigare varit med och startat Kinneviks e-handelssatsning och bland annat varit drivande i investeringen i den rysksvenska succén Avito.

Sedan ett par år tillbaka bor Pierre Siri i London och har varit ytterst sparsam med intervjuer. Men nu talar han för första gången ut om Hemnet-affären och tiden efter Blocket.

När Breakit når honom har han dock tappat rösten helt och ber att få frågorna på mejl. Han skriver också att han aldrig gillat att ta pressbilder - något som han "nu får betala priset för" (se ovan).

Hur har du kunnat slutföra förhandlingar med den rösten?

“Jag kanske tappade rösten på grund av slutförhandlingarna. Nä, men skämt åsido, det har varit ett stort team bakom denna förhandling. Chris på General Atlantic och min partner Henrik Persson har bland annat dragit ett stort lass”.

Hur kommer det sig att ni köper Hemnet?

“Hemnet är ett fantastiskt varumärke som svenska folket använder väldigt ofta. Vi tror verkligen att det är en diamant som kan slipas vidare. Vi behöver också ägna stor energi åt att kommunicera med och lära känna alla mäklare i Sverige som står bakom denna framgång”.

Vad vill ni göra med sajten?

“Vi arbetar främst genom styrelsen, så vårt arbete är att ge stöd till ledningen. Jag skulle däremot gissa att en ökad investeringstakt i teknik och mobilt är att vänta”.

Hur lyckades du så bra med Blocket?

“Det fanns en folkrörelse bakom Blocket, som skapades av att marknadsplatsen var rättvis för alla intressenter. Vi var besatta av våra kunders behov. Varje dag löste vi de problem som var viktigast för kunderna den dagen, vilket ledde till ett ökat utvecklingstempo”.

Vad har du ägnat dig åt sedan du sålde Blocket?

“Framför allt har jag investerat i mobilapp-bolag för att lära mig mer om segmentet. För cirka sju år sedan insåg jag att mina barn kan mer om det än jag själv, och då var det dags att lära sig något nytt. En investering inom Hemnets segment är annars Propertyfinder som är en av Mellanösterns största bostadsajter”.

I Merros portfölj finns även bland annat Blocket-klonen Opensooq.

Henrik Persson säger till Breakit att det är en dröm att investera i ett bolag som Hemnet, som "har lite av en folkrörelse bakom sig".

"Hemnet är ett fantastiskt bolag tycker vi".

Ser du några synergier mellan Hemnet och er befintliga portfölj?

"Nej, egentligen inte. De här marknadsplatserna är väldigt landspecifika och strukturerna är unika på varje marknad".

Hur kommer ni att utveckla bolaget framåt?
"Planen är att fortsätta utveckla den tjänst som redan finns. Var fjärde svensk är inne på Hemnet varje månad. Samtidigt finns det nya tekniker för att presentera objekten och nya tjänster kring att sälja och köpa boende. Det finns mycket att utveckla runt sajten".

Jonas de Lange bidrog med rapportering till den här artikeln.

Läs fler artiklar
LÄS MER