Svenska entreprenörer köper Hemnet - tillsammans med amerikansk miljardär

Hemnet

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Nu är miljardaffären kring Hemnet klar.

Breakit avslöjade för en månad sedan att det amerikanska riskkapitalbolaget General Atlantic tillsammans med två svenska techprofiler, Pierre Siri och Henrik Persson, var på väg att köpa Hemnet.

På fredagseftermiddagen bekräftade parterna själva att affären var klar. Uppgörelsen innebär att det amerikanska riskkapitalbolaget General Atlantic tillsammans med de svenska entreprenörerna Pierre Siri och Henrik Persson tar makten i bosajten Hemnet. De gamla ägarna Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet blir kvar med minoritetsposter medan Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling säljer hela sina innehav i Hemnet. 

Hemnet värderas till 2 miljarder kronor i affären. 

General Atlantic grundades på 1980-talet av amerikanen Charles Feeney och förvaltar idag tillgångar på 18 miljarder dollar. Bland innehaven finns bland annat ett ägande i det svenska betaltjänstbolaget Klarna. 

”Hemnet är en otrolig framgångssaga och köpet ligger i linje med vår långsiktiga investeringsfilosofi”, säger Chris Caulkin, investeringsansvarig på General Atlantic.

Pierre Siri var den som i praktiken tog annonsajten Blocket från ett källarföretag till ekonomisk succé. Efter att ha sålt sin första startup, undersökningsföretaget Intelligence, till amerikanska Jupiter för cirka 50 miljoner kronor fick han år 2000 nys om en liten men snabbväxande radannonssajt: Blocket. Pierre Siri köpte 35 procent av aktierna och blev Blockets vd. Några år senare köpte Aftonbladet majoriteten av Blocket (idag är Blocket en del av Schibsted) och Pierre Siri fortsatte som vd fram till 2006 innan han blev vd för Hitta.se. Idag bor Pierre Siri i London.

”Jag har följt Hemnet sedan starten 1998 och det känns fantastiskt att äntligen kunna vara en del av bolaget. Hemnet är den bästa och självklara partnern för såväl mäklare, köpare som säljare av bostäder”, säger Pierre Siri.

Henrik Persson inledde sin karriär som aktieanalytiker och ekonomijournalist men rekryterades sedan till investmentbolaget Kinnevik. Där blev han efter några år ansvarig för uppbyggnaden av stora delar av Kinneviks e-handelsportfölj.

Styrelseordföranden Cristina Stenbeck var den som från ägarhåll drev igenom strategiskiftet mot e-handeln i sfären men Henrik Persson var utan tvekan en av de viktigaste personerna bakom själva genomförandet.

Bland annat var han aktiv i Kinneviks extremt framgångsrika investering i den ryska Blocket-kopian Avito, idag värderad till mellan 5 miljarder och 10 miljarder kronor.

Läs mer