Är detta kanske en svinbra grej? App ska mätta hungriga vildsvin

Nordic GamekeeperFeedConIoT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Det halländska företaget Nordic Gamekeeper har tagit fram en app som hjälper viltvårdare mata vildsvin i skogen.

Det så kallade ”internet of things”, att sammankoppla fysiska saker med mjukvara och internet, har äntligen kommit till vildsvinens räddning.

Det halländska bolaget Nordic Gamekeeper har lanserat en ny form av styrbox som gör det möjligt för viltvårdare att styra foderautomater via en app. Innovationen är den första i sitt slag och innebär att viltvårdarna kommer kunna få information om när fodret i automaten börjar ta slut och när vildsvinen varit där och ätit.

Det går även att aktivera en astrofunktion som gör att användaren kan ställa tider för fodergivning, som sedan följer solens upp eller nedgång under året utifrån foderautomatens placering.

Nordic Gamekeeper, som utvecklar jaktrelaterade produkter, menar att viltvårdare kommer att spara många timmar och resmil med hjälp av den fjärrstyrda foderboxen FeedCon.

”FeedCon spar både tid, foder, bränsle och miljö då kontrollresorna till foderplatserna blir färre. För att få bästa möjliga täckning och funktion har vi valt Telia. Samarbetet innebär också att vi får flexibilitet och möjlighet att supporta våra kunder via en modern plattform”, säger Carl Pfeiff, innovatör och grundare av Nordic Gamekeeper via ett pressmeddelande.

För den som inte är bevandrad inom skog- och jakt så används foderautomater idag till cirka 95 procent för utfordring av vildsvin, med syfte att styra bort dem från växande grödor. 

Ett annat syfte är även att det gör det lättare för jägare att skjuta dem.

Vildsvinstammen ökar i dag med 26 procent per år och i år förväntas det skjutas cirka 250 000 vildsvin.

Läs mer