7 frågor att fundera på innan du tackar ja till start up-företaget

7 frågor att fundera på innan du tackar ja till start up-företaget

Foto: Thinkpanama/Flickr

Sara Lindmark

Reporter

Har vd:n byggt ett företag innan? Och hur starkt tror du på dess vision? Och skulle du själv tänka dig att investera i affärsidén?
Entreprenören James Altucher har för techsajten Techcrunchs räkning listat ett antal punkter att fundera igenom innan du tar jobb på ett start up-företag. Här är några av dem.

Har vd:n byggt ett företag innan?

Det här säger i och för sig inte allt (Mark Zuckerberg eller Larry Page hade inte byggt något innan) men sanningen är ändå att 85 procent av alla start ups misslyckas. Om vd:n har byggt upp och sålt ett start up-företag innan går oddsen ned till 25 procent så du har i alla fall statistiken på din sida.

Har företaget god finansiering?

Förutom att det visar att företaget eller ledningen kan ta in pengar och sälja visionen så innebär det även:

1. Tillräckligt med pengar för att klara sig minst ett år. Om företaget har sex månaders finansiering är det redan kört. Därför är punkt 1 så viktigt - en bra VD vet detta.

2. Bra finansiering betyder också människor (eller fonder) som kommer att fortsätta satsa. Om allt som finns är vänners eller familjens pengar är risken att pengarna tar slut om ett år. Varför ta risken när det finns massvis av andra bra jobb där ute?

Tror du på visionen?

Det här innebär flera saker, enligt Altucher.

  • Vd:n är kreativ nog för att utveckla en stark vision och han är också en tillräckligt bra kommunikatör för att förmedla den.

  • Du skulle använda produkten (om den var applicerbar på dig).

  • Du kan inte använda produkten men du kan enkelt se hur produkten kan hjälpa en miljon eller fler människor.

 

Tänk om du hade värderingen i kontanter

Hur vet du att den senaste värderingsrunda är bra? “Glöm för en stund riskkapitalet och tänk istället att du hade bolagets fulla värdering i kontanter. Skulle du kunna skapa en bättre produkt med större dragningskraft? Skulle du till exempel kunna slå Uber för 46 miljarder dollar? Oklart. Men det finns många startups där ute som jag lätt skulle kunna se utbytta om jag hade deras värdering i kontanter”, säger James Altucher. 

Vad kan du lära dig?

Även om du inte kommer att viga ditt liv åt företaget så se till att du snabbt lär dig något nytt. Du kommer att bredda din kompetens och snabbare kunna gå vidare till ett annat och bättre jobb. Som exempel lyfter James Altucher fram Googles medgrundare Sergey Brin, som hävdar att han inom fem minuter kan avgöra om han kommer att anställa någon eller inte. Resten av tiden spenderar han med att lära sig minst en sak av varje intervjuperson.

Hur är företagskulturen?

Hela företagskulturen byggs från toppen och rinner nedåt så det är viktigt hur väl parterna inom företaget kommer överens. “Ett företag jag var på väg att investera i hade en co-ceo-struktur. Jag hörde en av vd:arna skvallra om den andra. Jag investerade inte”. Kom ihåg att cheferna på ett företag behöver dig mer än tvärtom. Därför måste du gilla dem.

Ser du ljuset i tunneln?

Ett bra bolag väntar kanske 7 till 10 år innan börsnotering. Om det är ett bra företag så växer de snabbare än marknaden så de bör vara privata så länge som möjligt för att maximera fördelarna för aktieägare och anställda. Men det finns ett problem: En genomsnittlig anställd stannar i genomsnitt 3.1 år på en start up. “Se till att du kan vänta de här 7-10 åren. Jag skulle också ha försökt ta reda på om ledningen är intresserade av en börsnotering. Vissa vd:s är inte det”, säger James Altucher.

Läs fler artiklar
LÄS MER