Robert Willstedt skulle vilja leva som Donald Trump – och avgå direkt

17 frågor
Robert Willstedt skulle vilja leva som Donald Trump – och avgå direkt

Jonas de Lange

Reporter

Quizkampen-bolagets medgrundare berättar om sin sci-fi-baserade livsvisdom och föraktet för USA:s blivande statschef.

I helgserien “17 Frågor” ställs varje vecka en ny techprofil inför samma stentuffa frågor. Robert Willstedt är en av fyra grundare av FEO Media, bolaget bakom mobilsuccén Quizkampen. Förra året omsatte hans bolag 126 miljoner och hade en vinstmarginal på hela 42 procent. Nu har han svarat på Breakits 17 frågor:

1. Vad sysslar du med?

“Medgrundare, delägare, styrelseledamot och produktägare på FEO Media.”

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?

“Jag kanske skulle engagera mig politiskt för att reformera hur skola och utbildning bedrivs i Sverige. Undervisningen idag bygger på ett koncept som togs fram av praktisk nödvändighet för 150 år sedan. Det är dags för en revolution med digital individanpassad utbildning.”

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?

“Jag får återknyta till föregående fråga och säga ett nytt utbildningsparadigm där undervisningen är digital, datadriven och individanpassad.”

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?

“Spridande av negativ energi. Det är mycket skadligt för all typ av organisation och försvårar allt samarbete. Som tur är har vi på FEO Media idag ett starkt team med mycket positiv energi.”

5. Hur mår du just nu?

“Mycket bra! Jag jobbar med två enormt spännande produkter, flyttar snart till ny större lägenhet och har en fantastisk fru och snart en liten bebis.”

6. Vilken är din största bragd någonsin?

“Det måste vara framtagandet av Quizkampen som jag gjorde tillsammans med mina övriga medgrundare. Ett spel som snart når 100 miljoner användare och har visat sig mycket livskraftigt. Dessutom har vi kunnat utveckla konceptet mot att bli ett digitalt läromedel för universitet och företag.”

7. Om du fick välja att leva som en annan person, vem skulle det vara?

“Jag skulle välja att leva som Donald Trump och omedelbart avveckla hela den nytillsatta staben, avgå som president samt dra mig tillbaka från näringslivet. Jag skulle leva resten av mitt liv i stillsamhet och njuta av att jag gjort världen en stor tjänst.”

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?

“Internet. Det är en revolution som framtida historiker kommer ange som en milstolpe i paritet med elektriciteten eller det skrivna ordet. Jag kan även slänga in iPhonen som en andra favorit då den på ett användarvänligt sätt tillåter mig att åtnjuta internets alla fördelar var jag än är.”

9. När är du som mest produktiv?

“När jag jobbar tillsammans med ett energiskt och kreativt team där kommunikationen är tydlig och välfungerande.”

10. Vilka fiktiva förebilder har du?

“Vilken fantastiskt svår fråga. Med tanke på den byråkratiska mardröm som det inneburit att starta upp ett tech-bolag i Sverige så kanske Winston Smith i boken 1984. Likt Winston behöll jag en dröm om något bättre på horisonten när jag kämpade mig genom krångliga regelverk och monumental byråkrati under startupfasen. Min resa har dock visat sig mer lyckosam än min förebilds.”

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?

“Jag skulle investera i ett eller flera medtech-bolag som jobbar med stora datamängder och deep learning för diagnosticering av sjukdomar. Det kommer effektivisera framtidens sjukvård dramatiskt och är en branch som kommer växa så det knakar.”

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?

"Jag gjorde bort mig rejält vid startup-fasen av FEO Media då jag inte tillräckligt snabbt förstod vikten av en organisation som passade vår verksamhet. Våra anställda fick stå ut med handovers och oklarheter lite för länge. Efter tre år av snabb tillväxt och ad hoc-beslut tog vi grundare in mer senior personal för att förbättra organisationen och det visade sig vara rätt beslut. Idag har vi dedikerade scrum-team och effekterna är påtagliga."

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?

“Av rädsla för att skaffa mig fiender i Sverige så tar jag det säkra före det osäkra och säger Mark Zuckerberg. Han verkar onekligen vara en skarp person men samtidigt rätt torr.”

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?

“Handduk. Livsvisdom från min favoritbok Liftarens guide till Galaxen. Den blandar samhällskritik, filosofi och humor på ett bra sätt. Jag har läst den flera gånger och upptäcker nya lager varje gång.”

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med?

“Självdistans, humor och intresse för idéer, teknik och samhället i stort.”

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst vilja ha?

“Jag skulle vilja vara en bättre kompis. De senaste åren har jag varit alldeles för fokuserad på företaget vilket gjort att mina sociala relationer prioriterats ned. Det känns tråkigt och någon gång kanske jag får tid att ta tag i det.”

17. Hur skulle du helst dö?

“Min fysiska kropp kan dö vid 100. Mitt medvetande är då sparat och lever vidare i en virtuell verklighet.”

Läs fler artiklar
LÄS MER