Sök

Nu är det klart - här är de stora vinnarna när Axfood slukar Mat.se

Mat.se

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

I morse kom beskedet att Axfood går vidare med affären. Så mycket cashar grundarna och storägarna in.

Den 15:e december aviserade matjätten Axfood att man lagt ett bud på den digitala matuppstickaren Mat.se. Redan i det läget hade budet accepterats av de största ägarna. Men det är först nu som Axfood bestämt sig för att genomföra affären. I ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen konstaterar Axfood-ledningen att 98,8 procent av aktieägarna accepterat budet och att man går vidare med uppköpet. 

Hela Mat.se värderas till över en halv miljard kronor. Det är en hög prislapp med tanke på att Mat.se fortfarande är ett förlustbolag. Axfood är ändå beredda att betala hela 2 gånger den omsättning som Mat.se kommer göra i år. Vi har tidigare analyserat varför Axfood ändå gör rätt i att genomföra köpet men en dag som denna kan det också vara intressant att titta närmare på vilka som är de verkliga vinnarna på affären:

Största ägare i bolaget är familjen Mattssons, tidigare huvudägare i Santa Maria, via investmentbolaget Gavia Food Holding. Familjen äger idag 9.037.142 aktier i Mat.se, vilket motsvarar cirka 27,7 procent av bolaget.

I kronor och ören kommer försäljningen generera 153,6 miljoner kronor för Gavia Food Holdings.

En annan storägare är Axis-miljardärerna i familjen Brandberg. Via bolaget Isac Brandberg äger familjen 5.666.825 aktier i bolaget, vilket motsvarar 96 miljoner kronor.

Fakturabolaget Prioritet Finans, som klev in i bolaget i våras, äger aktier till ett värde på 55,4 miljoner kronor.

Förutom de externa storägarna återfinns en rad vinnare i bolagets ledningsgrupp, som utgörs av grundarna. Försäljningschefen Mikael Andersson, finanschefen Kimmo Björnsson, bolagets vd Måns Danielson, operativa chefen Kristian Hamberger och marknadschefen Anders Jacobson äger tillsammans 5.907.143 aktier i mat.se genom holdingbolaget Namaste Holding AB.

Det motsvarar ett värde på cirka 100 miljoner kronor.

Hur mycket de olika ägarna har investerat i bolaget framgår inte, men att det rör sig om en god affär pekar det mesta på. Så sent som i våras investerades det exempelvis 100 miljoner kronor i bolaget till en kurs på 7,5 kronor. Då stod Prioritet Finans för en fjärdedel av beloppet. 

Läs mer