Sök

Matjätten Axfood kliver fram som den hemliga budgivaren på Mat.se

Mat.seAxfood

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Matuppstickaren värderas till över en halv miljard kronor.


Mat.ses moderbolag handelsstoppades i veckan, efter en läcka om ett kommande bud. Nu kliver matjätten Axfood fram som den hittills hemliga budgivaren. 

Axfood erbjuder 17 kronor kontant för varje aktie i Matse. Erbjudandets totala värde uppgår till cirka 554 miljoner kronor. Detta enligt ett pressmeddelande från Axfood.

Måns Danielson, vd för Mat.se, säger till Breakit att e-handelsbolaget säkert skulle klara att utvecklas bra på egen hand - men att det kommer gå snabbare med Axfood som ägare.

“Vi tycker att det är en riktigt bra affär. Mat.se har ju sin kompetens kring e-handeln och Axfood har en gedigen kompetens kring dagligvaruhandeln och en stark inköpsorganisationen. Den gemensamma strukturen ger en väldigt stark position”, säger han.

Måns Danielson hör till de aktieägare som redan har tackat ja till budet.

“I och med att vi redan har tackat ja till budet så vill jag inte uttala mig mer om det. Jag är ju jävig i den situationen”, säger han.

Budet tycks vara rejält sockrat för att övertyga aktieägarna. Budpremien är satt till hela 119 procent, jämfört med stängningskursen om 7,75 kronor för Matse Holdings aktie på First North den 9 december (innan kursrusningen och det följande handelsstoppet). 

Gårdagens stängningskurs låg, efter de senaste dagarnas rusning, på 11,9 kronor.

Budet är villkorat med att Axfood vill få kontroll över minst 90 procent av aktierna. 

"Syftet med förvärvet av mat.se är att påskynda och utveckla vår digitala satsning. Förutom att deras verksamhet kompletterar vår organisation och våra resurser har de en företagskultur som passar Axfood", säger Axfoods koncernchef Anders Strålman i en kommentar.

Anders Strålman utvecklar tankarna kring uppköpet i samband med en telefonkonferans på torsdagsmorgonen.

“Vi ser att e-handeln har kommit för att stanna även för mat och med den kompetensen som Mat.se sitter på så är det ytterligare att vi stärker vårt erbjudande till konsumenterna. Vi ska inte sluta med handel och plock i butik för varken Willys eller Hemköp. Vi kommer utveckla det även under 2017”

"Vi måste upp i volym (på nätet, red. anm.) för att vi så småning om ska kunna integrera de två olika sakerna.”

I skrivande stund har de fyra största ägarna – Gavia Food Holding, Namaste Holding, Isac Brandberg Aktiebolag och Prioritet Group – accepterat Axfoods bud. Även ett antal mindre ägare har gjort samma sak. Totalt har ägare som tillsammans kontrollerar 83,2 procent av aktierna sagt ja till Axfoods bud. Mot den bakgrunden ser det mycket troligt ut att affären blir av. 

Läs mer