Splay köper in sig i svenska videotjänsten Speeks – laddar för fler förvärv

Splay köper in sig i svenska videotjänsten Speeks – laddar för fler förvärv

Sebastian Broms, grundare Oakwood, Anton Ahlin, grundare Speeks och Splays vd Vigor Sörman.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Grundaren Vigor Sörman har Schibsteds uppköpsstrategi som förebild.

Splay har ända sedan starten fått epitetet Youtube-nätverk – men nu vill vdn och grundaren Vigor Sörman skrota den titeln för gott.

”Det var länge sedan vi bara sysslade med att hjälpa youtubers att sälja reklam. Idag är vi på väg att bygga nästa generations stora digitala mediehus”, säger han.

Och det är också ett annat mediehus, norska Schibsted, som fungerar som förebild när Splay nu tar nästa steg i sin transformation genom att köpa in sig i videotjänsten Speeks. 

”Precis som Schibsted vill vi ta ägarandelar i bolag som kan passa in i vår verksamhet och där vi, förutom pengar, kan bidra med kunnande och möjlighet att nå ut till en stor målgrupp”, säger Vigor Sörman.

Investeringen i Speeks är i första skedet 800.000 kronor och Spaly har även gjort en serie tillsammans med några av sina sociala medier-stjärnor som kommer gå i bolagets egen Youtube-kanal.

”Vi har över 300.000 prenumeranter så det blir en relativt stor lansering av Speeks”, säger Vigor Sörman som flaggar för ytterligare investeringar i media-startups som Speeks:

”Vi tittar seriöst på flera liknande investeringar men har inte tagit några beslut än. Speeks ska göra en ny, större finansieringsrunda i början av nästa år och då kan det också bli aktuellt att investera”.

Speeks är grundat av entreprenören Anton Ahlin och digitalbyrån Oakwood. Idén med Speeks är att låta alla som vill bli kommentatorer. Med appen kan användaren själva kommentera och lägga ljudeffekter på Youtube-klipp.

“Med Speeks vill vi demokratisera kommentatorsrollen. Oavsett om det handlar om ett roligt YouTube-klipp, Idol-finalen eller en fotbollsmatch, så vill vi att tittaren ska känna sig delaktig och kunna bidra till innehållet”, säger Anton Ahlin.

Han ser flera fördelar med att få in just Splay som delägare:

“Vi tycker att Splay har ett fantastiskt nätverk och massor med kunskap om youtubevärlden som vi inte har själva. Vi har pratat mycket med deras youtubers i utvecklingsprocessen”, säger han och fortsätter:

“Vi gör det här tillsammans med Splay som investerare nu och därmed har vi ett fokus på deras målgrupp. Det passar som handen i handsken för vår tjänst”.

Splay ägs till 81 procent av mediekoncernen MTG. Vigor Sörman vill inte uppge hur många procent av Speeks som Splay kommer att äga efter transaktionen.

Läs fler artiklar
LÄS MER