Får in 25 miljoner i riskkapital - nu ska e-handlaren Bemz växa utomlands

Bemz Verdane
Får in 25 miljoner i riskkapital - nu ska e-handlaren Bemz växa utomlands

FOTO: BEMZ

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Entreprenören Lesley Pennington vill erövra världen med sitt bolag som säljer överdrag till Ikea-soffor på nätet.

Det är papperstidningen Dagens industri som berättar om affären i onsdagens upplaga. Breakit fick också sent på tisdagskvällen uppgifterna bekräftade att Verdane nu tar över majoriteten av aktierna i Bemz.

Verdane är även investerare i bland annat e-handelssuccén Mathem och parkeringsappen Easypark.

Bemz grundades av kanadensiskan Lesley Pennington som när hon flyttade till Sverige kläckte affärsidén att sälja olika typer av överdrag till Ikeamöbler.

”Vi hade en Ikeasoffa på landet och jag upptäckte att överdraget gick att ta av. Jag tänkte att detta kunde vara en affärsidé”, säger Lesley Pennington till Di.

Transaktionen innebär att Verdane köper ut en rad passiva ägare och därmed får kontrollen över 66 procent av aktierna. Samtidigt skjuter investerarna till 25 miljoner kronor till bolaget som ska användas till expansion. 

Bemz växte fort de första åren men sedan har utvecklingen stannat av. I fjol omsatte bolaget 53 miljoner kronor vilket var en tillväxt med knappa 10 procent och gjorde ett resultat på en halv miljon kronor. Trots den relativt blygsamma vinsten och en begränsad tillväxt uppger Breakits källor att Bemz ändå värderas till nästan 70 miljoner kronor när Verdane nu kommer in som ägare. 

Orsaken är att Verdane tror att Bemz koncept går att lansera och växa på en rad marknader med rätt marknadsföring. Idag har bolaget försäljning i över 30 länder men Sverige är fortfarande den största marknaden.

”Kännedomen är inte tillräckligt hög utanför Sverige. Vi hoppas öka synligheten internationellt och göra köpprocessen mer attraktiv”, säger Verdanes Björn Beckman till Di.

Läs fler artiklar
LÄS MER