Tar upp kampen med bankerna – vill få unga att börja månadsspara

Savr
Tar upp kampen med bankerna – vill få unga att börja månadsspara

Grundarna av Savr. Foto: Jon Mauno Pettersson.

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Fintechutmanaren Savr bygger en plattform som ska få småsparare att börja spara i fonder. Nu får bolaget in riskkapital från en rad affärsänglar.

“Idén är inte superkreativ på något sätt. Det är inget nytt sätt att spara eller så. Det är mer att vi fokuserar på detaljerna och genomförandet och försöker få till en tjänst som kundgruppen förstår”, säger Daniel Aarenstrup, vd och medgrundare av Savr.

Breakit träffar Daniel Aarenstrup och Hannes Arthursson på ett stimmigt mötesområde på den finska techfestivalen Slush. Bolaget har bara dagar tidigare fått in finansiärer till sin spartjänst - Savr - som ska göra det lättare för småsparare att faktiskt börja spara.

Totalt rör det sig om en investering på 2,5 miljoner kronor. Pengarna kommer från en rad affärsänglar, bland annat Krister Sundling, som tidigare har investerat i Sportway, och Recapex, där Johan Siwers, med bakgrund på Axel Johnson, Kinnevik och Spray, går in i styrelsen.

“Vi har jobbat i sex månader på att bygga ett bra team. Nu har vi fått in investerare och knutit till oss personer med höga ambitioner, som vill bygga ett stort och bra bolag”, säger Hannes Arthursson, medgrundare av Savr.

Savrs har byggt en webbtjänst som på enklast möjliga vis ska låta användaren sätta upp ett långsiktigt fondsparande. Målgruppen är 20-30 åringar som aldrig tidigare har reflekterat kring månadssparandet och som själva inte har tid, energi eller lust att själva bli experter på börsen.

Till skillnad från en app som Dreams, där användaren sparar till specifika mål, exempelvis en resa, rör det sig om ett mer klassiskt, långsiktigt månadssparande.

“Vi riktar oss mot de som förut gick till banken för att börja småspara, som tog ett fysiskt bankmöte och skrev på papper. Men den gruppen har ett helt annat kundbeteende idag”, säger Daniel Aarenstrup, som tidigare grundat träningsappen Virtual Trainer.

“Finansbranschen har traditionellt tjänat mycket pengar på att göra saker krångligare än vad det är. Det är på väg bort.”

Exakt vilken typ av fond som pengarna kommer att sparas i är i dagsläget inte klart. Bolaget, som idag utgörs av fem personer, sitter just nu i förhandlingar med olika fonder i hopp att spika en partner inför lanseringen av tjänsten under första kvartalet 2017.

För användarnas del kommer det bara att finnas en fond att “välja” mellan. 

Savr kommer med andra ord inte att hantera och placera spararnas pengar själva.

“Det kommer att bli en partner med god historik.”

Affärsmodellen bygger i sin tur på att Savr tar en del av fondens avgift.

“Vi kommer inte ta betalt mot kunden. Så att spara hos oss kommer inte att kosta mer än någon annan lösning.”

Hur ser ni på konkurrensen från banker och andra fintechbolag?

“De stora konkurrenterna är de befintliga storbankerna. De måste försvara sin affär. Vi tror att de kommer att tappa sitt monopol till olika typer av lösningar och fintechbolag.”

Läs fler artiklar
LÄS MER