Lokalhyrorna i Stockholm rusar – techbolag som Spotify och Klarna är en anledning

Spotify Klarna Riksbanken
Lokalhyrorna i Stockholm rusar – techbolag som Spotify och Klarna är en anledning

Stockholm från Skeppsbron samt Spotifys kontor. Foto: TT.

Johanna Ekström

Reporter

Marknaden för kommersiella fastigheter är hetare än någonsin i Stockholm - bland annat på grund av minusränta och en växande techsektor.

I mars skrev Breakit om svårigheten för många startups att hitta lokaler till ett okej pris. Särskilt i Stockholm har kontorshyrorna skjutit i höjden - sedan 2010 har det skett en prisökning med 40 procent i Stockholm som helhet.

Nu rapporterar även Wall Street Journal om den heta marknaden för kommersiella fastigheter i Stockholm.

Enligt tidningen ser fastighetsinvesterare Stockholm som nästa “hot spot”. Enligt statistik som WSJ tagit del av från en mäklarbyrå har hyrorna i det som kallas för Stockholms affärsdistrikt (alltså city) stigit med 30 procent det senaste året.

Avkastningen för fastighetsägarna i Stockholm är nu uppe på samma nivå som i Londons West End.

Ett skäl till att fastighetspriserna stiger är den låga räntan, men också en växande techsektor - WSJ nämner att bolag som Spotify och Klarna samt flera spelbolag också bidrar till att driva upp priserna på kontor eftersom efterfrågan ökar. 

Analytiker som tidningen pratat med spår att priserna kommer fortsätta att stiga under 2017, det eftersom det byggs för lite nya lokaler, arbetslösheten sjunker samt att den svenska ekonomin generellt sett är stark.

Men frågan är hur länge boomen ska hålla i sig? Enligt WSJ beror det på reporäntan - och hur länge Riksbanken planerar att hålla den på så pass historiskt låga nivåer. När den stiger kommer värdet på fastigheterna troligtvis falla spår experterna.

Läs mer

Hemlig storaffär i Klarna, Spotify-grundaren nappar och Microsoft sätter munkavle

Techbolagen som betalar bäst lön – vi har kartlagt 225 heta företag i Sverige

Sverige i ny topplacering – högst värderade techbolag i Europa

Läs fler artiklar
LÄS MER