Så mycket (eller lite?) värderades Truecaller till i gårdagens storaffär

Breakit - Så mycket (eller lite?) värderades Truecaller till i gårdagens storaffär

Truecallers grundare Foto: Anders Ahlgren / SvD / TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Breakit har grävt fram siffran som männen bakom telefonboksappen vill hålla hemlig.

Igår eftermiddag släpptes en smärre nyhetsbomb på den svenska techscenen - finansmannen Tommy Jacobson kliver in som ny storägare i Truecaller.

Han gör investeringen via en nystartad fond knuten till investmentbolaget Zenith.

“Truecaller är ett väldigt omtalat bolag och de har väldigt imponerande användarsiffror. Men det som verkligen imponerade mig var när jag fick chansen att titta närmare på bolaget och såg planen för att nå lönsamhet”, sade Tommy Jacobson i en intervju med Breakit på måndagen.

Totalt handlar det om en investering på 100 miljoner kronor - vare sig Tommy Jacobson eller Truecallers vd och grundare Alan Mamedi vill uppge hur stor andel av bolaget som den insatsen ger. Men enligt Breakits källor kommer Tommy Jacobsons fond att få cirka 3 procent av aktierna i Truecaller efter att transaktionen är genomförd.

Det innebär att hela Truecaller värderas till en bit över 3 miljarder kronor.

Det är betydligt mindre än den värdering på 1 miljard dollar som grundarna till Truecaller för drygt ett år sedan försökte sälja in till nya investerare.

“Vi pratade med dem i samband med att de försökte få in kapital då, men vare sig vi eller några andra nappade. Det ansågs helt enkelt för dyrt”, säger en investerare som Breakit talat med.

Alan Mamedi, som grundat telefonboksappen Truecaller tillsammans med Nami Zarringhalam, har också bekräftat att man dragit tillbaka en finansieringsrunda under fjolåret.

“Det var tredje kvartalet, säg under hösten 2015. Alla vet att marknaden har förändrats. Det har skett en viss typ av korrigering. Vi kände då att det inte var rätt läge att ta in kapital”, sade Alan Mamedi till Di Digital i somras. 

Truecaller gjorde under fjolåret en förlust på 182,5 miljoner kronor och omsättningen sjönk från 6,7 miljoner kronor till 2,8 miljoner kronor. Enligt uppgift till Breakit har bolaget nu styrt om verksamheten och allt fokus ligger idag på att skapa intäkter. Alan Mamedi uppgav i en intervju med oss på Breakit redan för ett år sedan att “ambitionen är att gå med vinst nästa år”, alltså under 2016. Det är framför allt från annonsförsäljning som intäkterna ska skapas och enligt uppgift har Truecaller under hösten 2016 nått ett positivt kassaflöde.

Men trots detta måste en värdering på över 3 miljarder kronor betecknas som väldigt aggressiv. Enligt en intervju med Alan Mamedi under gårdagens ska bolaget dessutom ta in ytterligare pengar från externa investerare i närtid:

“Så mycket kan jag säga att den (finansieringsrundan, red:s anm.) kommer att bli större”, skrev han i ett mail till DI Digital på måndagseftermiddagen.

Läs fler artiklar
LÄS MER