Sök

Tung svensk investerare går in med 100 miljoner i Truecaller

TruecallerZenith Ven Cap

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Hajpade telefonboksappen får in mångmiljonbelopp från finansmannen Tommy Jacobson.

Det är Tommy Jacobsons investeringsbolag Zenith Venture Capital som nu går in i den svenska telefonboksappen.

Totalt får bolaget in 100 miljoner kronor i investeringen, som sker genom köp av existerande teckningsoptioner och aktier i bolaget.

Truecallers vd och medgrundare Alan Mamedi säger i en kommentar att han är glad att ha Zenith ombord. 

“Vi välkomnar Zenith till Truecaller-familjen. Teamet bakom Zenith har en lång erfarenhet inom vår sektor med ett starkt nätverk vilket vi värdesätter väldigt högt. Investeringen ger också nyckelmedarbetare möjlighet att lösa sina teckningsoptioner för att bli aktieägare, vilket skapar en långsiktig trygghet” säger Alan Mamedi.

Zenith grundades av Tommy Jacobson 2015 och har tidigare investerat i skandinaviska bolag som Zound Industries, Urb-it, Vionlabs och Shopbox.

”Som investerare är vi fokuserade på lovande techbolag, och som ett av de mest lovande bolagen i Sverige ser vi Truecaller som en perfekt match i vår portfölj. Truecaller är en viktig investering för Zenith och för oss är det klart att Truecaller kommer att bli ett dominerande varumärke globalt”, säger Tommy Jacobson i ett uttalande.

Truecaller är ett av Sveriges mest framgångsrika appföretag, mätt i hur som många som har installerat appen. Senast bolaget gick ut med siffror för antalet användare var i mars, då siffran låg på 250 miljoner. Breakit har dock tidigare skrivit att antalet aktiva användare är en bit lägre.

Det senaste året har bolaget varit pressat, förra hösten sades en femtedel av personalen upp. Samtidigt gjorde bolaget under 2015 en förlust på 182,5 miljoner kronor och hade små intäkter.

Men sedan dess kan det ha vänt. I augusti kunde Breakit rapportera att bolaget, enligt uppgifter, nått positivt kassaflöde på månadsbasis. 

Totalt har Truecaller, som grundades 2009, tagit in över en halv miljard kronor i riskkapital. Under 2014 tog bolaget in över 400 miljoner kronor, bland annat från Niklas Zenströms riskkapitalbolag Atomico.

Största ägare enligt senaste årsredovisningen är riskkapitalbolaget Sequoia med en ägarandel på 25 procent. Atomico äger 8 procent och de båda grundarna Alan Mamedi och Nami Zarringhalam äger 12 procent vardera.

Bland investerarna återfinns också Klarna-medgrundarna Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth. 

Läs mer