Svenske techstjärnan Niklas Östberg bakom ny miljardaffär

Breakit - Svenske techstjärnan Niklas Östberg bakom ny miljardaffär

Niklas Östberg. Foto: Press

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Matjätte på nätet slukar konkurrent.

Det är tyska matleveransbolaget Delivery Hero som nu tar över kollegan Foodpanda. På bägge sidorna av transaktionen finns det svenskar inblandade. Foodpandas kontrollerades innan affären av Rocket Internet där familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik är största ägare.

Och Delivery Hero har svensken Niklas Östberg som vd. Niklas Östberg är också en av grundarna till Delivery Hero. Affären innebär att Delivery Hero tar över Foodpanda i utbyte mot att de gamla ägarna i Foodpanda får aktier i Delivery Hero. Rocket Internet kommer efter att transaktionen gjorts upp äga 37,7 procent av aktierna i Delivery Hero.

De sammanslagna matleverantörerna kommer tillsammans över 20 miljoner ordrar varje månad i 47 länder. Delivery Hero äger bland annat Onlinepizza i Sverige.

Hur mycket Foodpanda värderas till i transaktionen är inte känt men det är sannolikt en affär i miljardklassen. Till dags datum har de två matjättarna fått in motsvarande runt 14 miljarder kronor i riskkapital. Det har tidigare ryktats om att Niklas Östberg är på väg att lotsa sitt Delivery Hero till börsen. 

Läs fler artiklar
LÄS MER