Techdoldisen Sinch säljs för 130 miljoner - här är säljarna

Sinch
Techdoldisen Sinch säljs för 130 miljoner - här är säljarna

Andreas Bernström, vd på Sinch och Hjalmar Winbladh, medgrundare Rebtel. Foto: Press

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Avknoppningen från Rebtel får nya ägare.

Det svenska techbolaget Sinch säljs till börsbolaget CLX, som arbetar med marknadsföring via sms.

Stockholmsbaserade Sinch har en tjänst som gör det möjligt för till exempel dejtingappar att bygga in en ringa-funktion i appen.

Sinch knoppades 2014 av från Rebtel, där EQT Ventures-partnern Hjalmar Winbladh är en av grundarna. 

Moderbolaget Rebtel, som är näst störst i världen på ip-telefoni efter Skype, var också med som första kund till Sinch. I Rebtels ägarlista finns riskkapitalbolagen Index Ventures och Balderton Capital. 

Sinch grundades av Andreas Bernström, även känd som privatinvesterare och ordförande i betalbolaget Trustly.

Att bena ut hur mycket själva Sinch egentligen omsätter är inte helt enkelt att avgöra, eftersom bolaget har Rebtel som kund och ägs fullt ut av Rebtel.

Enligt årsredovisingen omsatte Sinch under förra året 488 miljoner kronor. Resultatet på sista raden under 2015 blev minus 16 miljoner kronor - men precis som med omsättningen är det svårt att avgöra vad det egentligen betyder.

CLX skriver i ett pressmeddelande att Sinch värderas till 130 miljoner kronor i transaktionen. Säljarna får betalt i både CLX-aktier och kontanter. Fördelningen däremellan framgår inte.

"CLX grundades med en vision om att bli världsledande på marknaden för molnbaserad kommunikation. Ett framgångsrikt uppköp av Sinch blir ett naturligt steg, men inte det sista steget, i vår utveckling och tillväxt", säger Johan Hedberg, vd för CLX.

Parterna har skrivit på ett bindande avtal om att affären ska bli av - men aktierna har inte bytt ägare än. Enligt CLX ska affären stängas innan årsskiftet.

Breakit söker Andreas Bernström.

Läs fler artiklar
LÄS MER