Uppgifter: Spotify backar från ett köp av giganten Soundcloud

SpotifySoundcloud

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Det kunde ha blivit en historisk affär. Men nu uppges Spotify dra sig ur förhandlingarna med den svenskgrundade musikgiganten Soundcloud.

Det var den väl ansedda affärstidningen Financial Times som i slutet av september rapporterade att Spotify satt i långt gångna förhandlingar ("advanced talks") om att köpa upp den svenskgrundade musikjätten Soundcloud. Ett av skälen uppgavs vara att Spotify vill rusta sig inför den allt tuffare konkurrensen från exempelvis Apple Music.

Men nu uppges förhandlingarna ha stoppats.

Det rapporterar techsajten TechCrunch som hänvisar till källor på Spotify med insyn i diskussionerna.

Enligt Techcrunch ska orsaken till att Spotify backar från uppköpet vara att Spotify är oroliga för att uppköpet skulle kunna ha negativ inverkan på den planerade börsnoteringen.

Att det finns tydliga synergier för Spotify att ta över en tjänst som Soundcloud, som kan beskrivas som ett Youtube för musik, råder det däremot ingen tvekan om. I somras gick Breakit igenom sex punkter som talade för en affär mellan de två musikgiganterna – samtidigt som prislappen hela tiden har varit ett stort frågetecken kring affären.

Soundcloud, som har över 175 miljoner användare men som enbart omsatte 164 miljoner kronor under 2014, har tidigare uppgets vilja ha 1 miljard dollar för sitt bolag. 

Twitter klev dessutom nyligen in i bolaget till en värdering på 5,8 miljarder kronor.

Soundcloud grundades av Erik Wahlforss och Alexander Ljung. Bolaget har huvudkontor i Berlin.

Läs mer