Utmanar Elon Musk – nu avslöjas nya uppgifter om svenskfabriken

Breakit - Utmanar Elon Musk – nu avslöjas nya uppgifter om svenskfabriken

Från vänster: Peter Carlsson och Teslas grundare Elon Musk. Foto: Ann Jonasson/TT/Jack Plunkett

Viviana Canoilas

Reporter

Den tidigare Tesla-chefen Peter Carlsson avslöjar nya detaljer kring sin kommande batterifabrik.
"Jag tror inte att Elon Musk känner till det”, säger han till Veckans affärer.

Peter Carlsson, som är delägare och vd för det nystartade företaget SGF Energy (Swedish Gigafactory) var tidigare Teslas logistikchef - ett jobb som han lämnade förra året.

Nu håller han istället på att bygga upp en svensk batterifabrik vars syfte är att försörja hela Europa med en ny typ av litiumjonbatterier. Tanken är att batterierna ska vara avsevärt billigare än dagens - vilket bland annat kommer att göra elbilar mycket billigare.

Alltså en liknande fabrik som hans gamla arbetsgivare Elon Musk håller på att bygga i Nevada.

I en intervju med Veckans Affärer pappersupplaga avslöjar nu svensken, som även är en aktiv ängelinvesterare, nya uppgifter om storsatsningen. Bland annat framgår det att den framtida batterifabriken har en total budget på hissnande 40 miljarder (!) kronor.

Vad som dock inte framgår i artikeln är budgetens tidspann eller varifrån pengarna ska komma ifrån.

Den svenska svenska batterifabriken har ännu inte fått lika stor uppmärksamhet som Teslas, vilket Peter Carlsson menar är förståeligt.

”Vi har ju inte gått ut så stort än, så jag tror inte att Elon Musk känner till det”, säger han till tidningen och fortsätter: 

”Men hans vision är ju att driva övergången bort från olja i transporter. Han vet att det måste kraftsamlas långt mer kapital och resurser än vad Tesla kan förmå för att genomföra detta. Så vi konkurrerar inte med Tesla, vi hjälper till att driva transformationen.”

Han berättar vidare att rekryteringen till ett projektkontor i Stockholm för batterifabriken redan har påbörjats och att den första delen av projektet väntas att kosta 100 miljoner kronor. 

Pengar som Peter Carlsson påstår sig vara trygg med att få in.

Nyfiken på stjärnsvensken resa? Läs vår helgintervju med honom här.

Läs fler artiklar
LÄS MER