Startup som vill koppla upp bilar får in tunga miljoner – från Telia

SpringworksTeliaIoT

T.v: Erik Ramberg (vd) och Jonas Jepson (produktchef) på Springworks.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Springworks har i det tysta tagit in 28 miljoner kronor till sin tjänst för uppkopplade bilar. Nu kan Breakit berätta att det är giganten Telia som står bakom miljonerna.

För bara en dryg månad sedan avslöjade Breakit att internet of things-bolaget Springworks tagit in 18,7 miljoner kronor i finansiering genom ett konvertibellån.

"Det jag kan säga är att vi håller på med en större finansieringsrunda för att expandera internationellt och att den här konvertibeln är kopplad till det”, sade bolagets vd Erik Ramberg då.

Nu visar nya handlingar från Bolagsverket att bolaget har fått in ytterligare 9,3 miljoner kronor. I dokumenten framgår även att det är telekomjätten Telia som har investerat, samtliga 28 miljoner kronor i bolag. Detta sker samtidigt som de två bolagen nyligen har lanserat sin första gemensamma tjänst, Telia Sense.

“Vi har lanserat den i Sverige nu och den första batchen är slutsåld. Det kommer satsas mer 2017”, säger Erik Ramberg.

Det som har sålts slut är hårdvaran som krävs för att utnyttja appen.

Springworks affär funkar förenklat så här: Bolaget har skapat en molntjänst som kan samla in och hantera data om bilar och göra dem uppkopplade.

“Det kan vara att man får ett meddelande i mobilen om man har parkerat olagligt eller om någon försöker ta sig in i den”, säger Erik Ramberg.

För att använda tjänsten krävs en app och en särskild dosa som installeras i bilen. Springworks erbjuder ett helt paket med hårdvara, app och sin molntjänst till sina partners, som i sin tur säljer tjänsten vidare till konsumenterna.

I Telia sense har bland annat försäkringsbolaget Folksam kopplat på en tjänst som ger dig en bilförsäkring utifrån kördatan i appen. Om man kör snällt och säkert kan man alltså få en lägre försäkringspremie.

Under nästa år kommer Telia Sense att lanseras på flera av Telias marknader och Springworks har dessutom ett pilotavtal med en annan hemlig teleoperatör i ett annat land.

Det nya kapitalet ska framförallt användas för att skala upp organisationen.

“Vi håller på att stärka upp den internationella säljsidan för att ta ännu fler operatörer i Europa. Sedan söker vi också personer på produktsidan och utvecklare”, säger Erik Ramberg.

Han flaggar också för att bolaget siktar på att ta in en betydligt större säck pengar under nästa år.

“Vi siktar på en runda på någonstans runt 100 miljoner kronor. Konvertibeln nu är en möjlighet för oss att satsa internationellt inför den större rundan”, säger Erik Ramberg.

I veckan annonserade bolaget även att man fått in en ny styrelseordförande i Fredrik Åhlberg. Han har tidigare varit högt uppsatt på bolag som Tele2, Ebay och bolaget bakom mobilspelsuccén Candy Crush.

Läs mer