Sök

Digitala domstolen Swiftcourt tar in 4,5 miljoner kronor i riskkapital

SwiftcourtSeed Capital

Hampus Sahlin, teknisk utvecklingschef och Johan Hedén Hultgren, vd för Swiftcourt.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Swiftcourt hjälper till att lösa tvister som kan uppstå mellan köpare och säljare på internet. Nu får bolaget in pengar från bland andra det danska riskkapitalbolaget Seed Capital.

Du köper en vara på till exempel Blocket men varan lever inte upp till dina förväntningar. Om du inte kan komma överens med säljaren kan du antingen välja att gå till domstol eller glömma det som hänt.

Swiftcourt har grundats med utgångspunkt i att det senare händer alldeles för ofta.

“Det är ett jättestort problem med privatpersoner och mindre företag som inte kan lösa sina tvister. Det tar alldeles för lång tid och kostar för mycket att ta det till domstol. De juridiska barriärerna är för höga, systemet har inte förnyat sig och är inte rustat för att hantera hur vi gör affärer med varandra i dag, säger Johan Hedén Hultgren, medgrundare och vd för Swiftcourt.

Tjänsten fungerar som en online justice platform eller digital domstol som det heter på svenska.

Bolaget bildades hösten 2013 av fem personer som i grunden är jurister, ingenjörer och entreprenörer. Målet är att vara standardvalet för hur juridiska tvister på mindre belopp hanteras världen över och har än så länge varit en del av över 70.000 transaktioner och löst sex tvister.

“Du kan till exempel gå in på vår hemsida och skicka en förfrågan till säljare av typen 'jag vill gärna köpa bilen men vill att vi säkrar upp varandra genom att använda oss av Swiftcourt'. För bara några tiotals kronor blir man försäkrad mot eventuella tvistekostnader i framtiden”, säger Johan Hedén Hultgren.

Affärsidén har nu lockat till sig investeringssugna affärsänglar. Det handlar om svensken Jan Sturesson, globalt ansvarig för revisionsjätten PWC:s satsning mot offentlig sektor, och amerikanen Ciaran McCourt.

Även det danska riskkapitalbolaget Seed Capital har gått in med pengar i Swiftcourt, som sammanlagt har fått in 4,5 miljoner kronor i riskkapital.

I samband med investeringen har Swiftcourt flyttat sitt högkvarter till Köpenhamn för att kunna stärka utvecklingsteamet och expandera utanför Sverige.

“Vi vill ta konceptet till global nivå och kunna lösa tvister var parterna är befinner sig”, säger Johan Hedén Hultgren.

Läs mer