Sök

”Jag har blivit vegetarian – kompenserar för Porschen”

Jonas Nordlander och Sara Wimmercranz. Foto: Press/Breakit.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Jonas Nordlander och Sara Wimmercranz frågades ut på Breakits event. Läs – och titta på – hela samtalet här.

Förra hösten blev Jonas Nordlander och Filip Engelbert oerhört förmögna. Grundarna av den ryska blocket-klonen Avito sålde aktier i sin skapelse för 1,4 miljarder kronor. 

I år väntas bolaget omsätta 200 miljoner dollar – och göra en vinst på 100 miljoner dollar,  motsvarande över 900 miljoner kronor.

Det avslöjade Jonas Nordlander under tisdagskvällen på Breakits och Unibets sista event i serien ”Digitala tänkare”.

”Vi började som en Blocket-kopia. Nu är vi även Rysslands Hemnet, den största jobbsajten och största bilsajten”, sade Jonas Nordlander. 

Under 2016 har duon snabbt blivit två av Stockholms mer aktiva affärsänglar. De har ingen uttalad strategi för vilken typ av bolag som ska få investeringar – men har varit tydliga med att de som affärsänglar ska premiera bolag som bidrar med någon slags samhällsnytta

Inför en fullsatt lokal på startup-hubben Sub 46 i Stockholm berättade Jonas Nordlander att han också gjort ett privat livsval för att göra välden lite bättre. 

Han har blivit vegetarian. 

”Jag älskar kött. Det gör jag fortfarande, men jag har slutat att äta det eftersom det inte är hållbart”, sade Jonas Nordlander. 

Han har dock valt att köpa en bränsleslukande bil.

”Jag har köpt en Porsche, den är väldigt snabb och jag älskar den. Det är synd att den går på bensin. Jag kompenserar för den genom att inte äta kött”, sade Jonas Nordlander. 

I dag har han klivit ur sin operativa roll i Avito. Något som bidragit till att Jonas Nordlander fått mer tid till att fundera. Bland annat på hur han som investerare kan bidra till förändring i samhället. 

För Breakit avslöjade han att fyra nya investeringar på gång. En av dem är inom matnischen, eller ”food-tech” som populärt kallas. En annan handlar om ”gig-ekonomin”.

Kvällens moderator, Breakits nya chef Camilla Björkman, frågade varför det är viktigt att på något sätt göra gott. 

”Jag har fått mer tid att funderar på saker, något som jag inte hade tidigare. Vi har inget uttalat mål men vi gillar grejer som är bra för världen. Bland annat har vi investerat i ett bolag som ska få ned matsvinnet”. 

Tidigare har Jonas Nordlander och Filip Engelbert gjort tre mer filantropiska investeringar. Appen Welcome, rekryteringstjänsten Justarrived samt sajten Blank Spot Project har alla fått pengar. 

På scen fanns även Sara Wimmercranz, medgrundare till e-handelssuccén Footway. Tillsammans med Susanne Najafi driver hon nu riskkapitalbolaget Backing Minds. Deras bärande idé är att hitta entreprenörerna som de stora riskkapitalbolagen inte hittar. Det handlar bland annat om kvinnor, och personer med bakgrund från andra länder. 

”Det är en snäv mall för entreprenörer som det vanligen investeras i. Man behöver vara en svensk kille i Stockholms innerstad, eller ta med sig någon sådan, för att resa kapital”, sade Sara Wimmercranz.

Det ska Backing minds kapitalisera på. De har utvecklat en egen datadriven metod för att hitta entreprenörer som vanligen har svårt att komma i kontakt med riskkapitalister. 

Bland annat har bolaget gått in i Transfer Galaxy som grundats av Yosef Abdirahman Mohamed, Khalid Ahmed Qassim och Ali Abdiqani Mohamed från Örebro-stadsdelen Vivalla. Enkelt uttryckt handlar det om ett Swish för utlandsbetalningar. 

"Vi tror inte att alla bra investeringar dyker upp i ett flöde som många andra investerare gör, utan har byggt en modell som utgår från dealfind. En del av den handlar om att analysera nya branscher och målgrupper. Exempelvis bor många idag på platser där de inte är födda. Vi tittar på vad de har för behov som konsumenter, och har hittat många intressanta möjligheter”, sade Sara Wimmercranz.

Se hela samtalet i klippen nedan.

 

Läs mer