Ny svensk ögonstyrningssuccé på börsen när Smart Eye noteras

First NorthSmart EyeEyetracking

Martin Krantz, vd och grundare av Smarteye. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Kursen rusade direkt när ögonstyrningsbolaget Smart Eye ringde i börsklockan på onsdagmorgonen.

Smart Eye är ett ögonstyrningsbolag som har specialiserat sig på bilar. Bolaget har skapat analyshårdvara som registrerar hur förarens huvud och ögon rör sig i bilen. Tekniken används bland annat för att hjälpa bilförare att hålla sig vakna och alerta på vägen.

Ett av Sveriges mest framgångsrika techbolag, Tobii, baserar också sina produkter på ögonstyrningsteknik. Tobii är dock ingen konkurrent till Smart Eye i dagsläget eftersom man fokuserar på helt olika affärsområden.

På onsdagmorgonen noterades Smart Eye på aktiehandelsplatsen First North. Det blev en riktig succé.

Redan innan noteringen var efterfrågan stor. Noteringsemissionen övertecknades mer än sju gånger. Det innebär alltså att marknaden ville teckna åtta gånger fler aktier än det som fanns tillgängligt.

Vid börsens öppning hoppade kursen direkt från 46 kronor per aktie till 61 kronor per aktie. Under den första halvtimmen efter börsöppningen gick aktien upp närmare 45 procent från noteringskursen.

"Det känns jättekul att kursen har stigit så mycket", säger Martin Krantz, medgrundare och vd på bolaget.

Trots den kraftiga uppgången har inte grundarna cashat in några pengar. Tvärt om har både Martin Krantz och hans far Mats tankat mer aktier i bolaget.

"Jag köpte 100.000 aktier. Jag är väldigt positiv till bolaget och tror att det kommer vara en bra investering", säger Martin Krantz.

Vad är nästa steg för bolaget nu?

"Med det nya kapitalet handlar det om att växa affären. Vi investerar i båda våra affärsområden och kommer även att expandera geografiskt till Detroit och södra Tyskland där vi har många av våra kunder", säger Martin Krantz.

Smart Eye har just nu ett börsvärde på över 600 miljoner kronor.

Största ägare i bolaget är det statligt ägda riskkapitalbolaget Fouriertransform med 16 procent av aktierna. Näst största ägare är medgrundaren Mats Krantz med 14,2 procent av aktierna.

Även Erik Selin, Göteborgs fastighetskung äger aktier i bolaget.

Breakit följer kursens utveckling under dagen och uppdaterar artikeln.

Läs mer