Jörgen Lantto: Finns potential för samma resa som Fingerprint

Fingerprint Myfc
Jörgen Lantto: Finns potential för samma resa som Fingerprint

Jörgen Lantto. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Johanna Ekström

Reporter

Förra Fingerprint-chefen investerar 5 miljoner samt går in i styrelsen för bränslecellbolaget Myfc.

Det börsnoterade bolaget Myfc har tagit fram en typ av portabel mobilladdare med ett speciellt bränslekort som gör att man kan ladda sin telefon var som helst.

Hemligheten är vatten, salt och en cocktail av hemliga ämnen som omvandlas till vätgas som sedan blir till el när man sätter in bränslekortet i cellen.

Nu går förra Fingerprint-chefen Jörgen Lantto in i bolagets styrelse. I samband med det genomför Myfc även en nyemission på fem miljoner kronor riktad mot Lantto.

Jörgen Lantto petades från Fingerprint i början av sommaren och sålde kort därefter aktier i bolaget på ett värde av 300 miljoner kronor.

Varför väljer du att gå in i det här bolaget?

“Jag pratar med olika bolag om en eventuell styrelseplats och den här typen av bolag är vad jag fokuserar på. Alltså bolag som har en stark utvecklingspotential men som inte är ute på marknaden i full skala än”.

“Jag har med mig erfarenhet från bolag i det skedet, inte minst från Fingerprint”, säger Jörgen Lantto.

Under 2015 blev Fingerprint, som tagit fram sensorteknik för mobiltelefoner, något av en småspararfavorit när värdet i bolaget under året steg med över 1000 procent.

Jörgen Lantto ser både likheter och olikheter mellan de två bolagen.

"Teknologin är dramatiskt annorlunda, liksom affärsmodellen. Men båda bolagen riktar sig mot en global marknad. Dessutom handlar det i båda fallen om produkter riktade mot smarta mobiltelefoner", säger Jörgen Lantto och fortsätter:

“Jag ska fortfarande lära mig mycket mer om Myfc, men deras teknologi är lovande relativt andra bränslecellsteknologi-bolag. Sedan gäller det att anpassa teknologin så att den går att skala upp, blir kostnadseffektiv och möjlig att producera i stora volymer. Där är man inte ännu”, säger han.

Kommer Myfc bli samma typ av aktieraket som Fingerprint?

“Ägarna tycker säkert att det skulle vara roligt i så fall. Jag vill inte spekulera i hur det ska gå på börsen. Fingerprint har haft en remarkabel utveckling och jag vill inte jämföra, men Myfc kan säkert få en bra utveckling om bolaget gör ett bra jobb. Allt handlar om att leverera. Men potentialen att bli ett stort och fint bolag finns”.

Nyligen fick Myfc in en genombrottsorder från kinesiska mobildistributören Telling Communication som potentiellt kan vara värd upp emot 430 miljoner kronor.

Efter ordern steg aktien med 50 procent, det efter att ha sjunkit under hösten från sommarens rekordnivåer. 

Läs mer

Jörgen Lantto: Ingen kan ta ifrån mig att vi lyckades med precis allt

Fingerprint Cards ökar omsättningen och vänder till positivt rörelseresultat

8 techledare avslöjar – här är vår strategi framåt

Läs fler artiklar
LÄS MER