Isabella Löwengrip: Alltför många tar in riskkapital för tidigt

Isabella Löwengrip: Alltför många tar in riskkapital för tidigt

Foto: Pernilla Wahlman / TT /

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Entreprenören och bloggstjärnan Isabella Löwengrip om varför hon ger riskkapitalisterna nobben.

Med sin Blondinbella-blogg som motor håller Isabella Löwengrip på att bygga upp en egen liten koncern av digitala bolag. Den klarast lysande stjärnan i gruppen just nu är kosmetikbolaget Löwengrip Care & Color, LCC, som i år mer än dubblar omsättningen till 34 miljoner kronor och under 2017 väntas gå över 50 miljoner kronor i omsättning. Sedan starten har LCC dessutom gått med vinst och kommer göra så i år också.

“Jag är övertygad om att vi kan ta oss upp mot 150 miljoner kronor i omsättning på egen hand”, säger Isabella Löwengrip.

Den snabba omsättningstillväxten har nu fått flera riskkapitalbolag att vakna. Men Isabella Löwengrip och hennes medgrundare Pingis Hadenius är inte intresserade av riskkapitalisternas pengar.

“Vi har fått förfrågningar från riskkapitalbolag men det känns inte intressant i det läget vi befinner oss nu. Vi älskar känslan att äga bolaget själva. Just nu känner vi oss väldigt självsäkra på att vi klarar oss utan riskkapital några år framöver - helst för alltid!”, säger Isabella Löwengrip.

Även om hon i vissa lägen kan se fördelar med riskkapital tycker Isabella Löwengrip att entreprenörer i dagsläget lägger för mycket fokus på att ta in kapital.

“Jag tycker att för många söker och tar in riskkapital för tidigt. Riskkapital riskerar att bli en slags konstgjord andning där entreprenörerna glömmer bort kärnan i verksamheten som är att skapa en lönsam verksamhet”, säger Isabella Löwengrip och fortsätter:

“Jag upplever att det är en sådan hysteri kring värderingar och riskkapital. Folk ska resa kapital innan de ens fått ut sin första produkt. I min värld är riskkapital sista steget. Först lånar jag på bostaden eller knackar på banken. Idag finns det ju också ett antal andra alternativ, till exempel låna via aktörer som Lendify. Att ta in riskkapital ska vara det sista alternativet”

Varför då?

“Jag vill in i det längsta undvika att släppa ifrån mig ägarandelar, det är ju det finaste jag har i bolaget”.

Du jämför riskkapital med konstgjord andning - hur menar du då?

“Får du in en massa riskkapital kan det bli en slags konstgjord andning. Det är lite som när ett barn får en massa pengar, du blir inte lika kostnadsmedveten. Jag har själv sett exempel på det i andra bolag. Det är lätt att löner och andra kostnader drar iväg när du plötsligt får in en massa pengar på bankkontot. Tar du in riskkapital en gång är det lätt hänt att du gör det ytterligare en gång och så förlorar du ännu mer av ditt bolag”, säger Isabella Löwengrip.

Riskkapitalister göre sig ej besvär alltså men däremot söker Isabella Löwengrip efter en ny styrelseledamot med ljus och lykta.

“Jag vill ha in personer som gjort samma resa som vi ska göra nu och verkligen vet vad det innebär. Vi ska gå in i många länder på kort tid och lansera ett skönhetsmärke. Det vi erbjuder tillbaka är möjligheten att få lära sig hur man bygger upp ett konsumentmärke på nätet - och så ett styrelsearvode såklart!”, säger hon och avslutar med att erbjuda Breakits läsare en morot för att hjälpa till med letandet:

“Hittelön utlovas om någon som läser Breakit kan tipsa!”, deklarerar Isabella Löwengrip.

Läs fler artiklar
LÄS MER