Viggo Cavling: Därför måste sociala medier saneras från hot

Viggo Cavling: Därför måste sociala medier saneras från hot

O.J. Simpson och Viggo Cavling. Foto: Jae C. Hong/AP/TT och Ann Jonasson.

Viggo Cavling

Krönikör

Om O.J. Simpson kan frikännas och Donald Trump kan bli president måste våra sociala medier ändras, hävdar Breakits krönikör Viggo Cavling.

Jag är inte den första som hävdar att vår moderna mediatid började på eftermiddagen den 17 juni 1994. Det var då mordmisstänkta O.J. Simpson satte sig i en Ford Bronco med skarpladdad pistol tillsammans med en vän som fick agera chaufför.

Polisens jakt direktsändes av ett stort antal tv-kanaler och man avbröt sändningen av NBA-finalen i basket för att visa den vita bilen som susade fram i Los Angeles enorma motorvägssystem. Sent på kvällen överlämnade O.J. Simpson sig själv till polisen.

På broarna över motorvägen på vilken den vita bilen passerade samlades människor och hade fest. De gjorde egna skyltar med texter som Free O.J., oskyldig och Go O.J. Året efter började rättegången som slutade den 3 oktober med att juryn efter fyra timmar lång överläggning försatte O.J. på fri fot som oskyldig.

Den 17 juni 1994 är alltså startskottet för vår moderna direktsända mediatid som fortfarande pågår. Men jag anser också att samma eftermiddag föddes vår nya post-sanning tid. Mobbens åsikter och lögner distribuerade rakt ut till alla.

I en fantastisk dokumentär – som finns på SVT Play – berättar åklagaren i O.J. Simpson-rättegången att hon aldrig varit med om en starkare bevisning mot en mordmisstänkt. Ändå valde juryn att fria. De lyssnade mer på mobben som ville ha hämnd efter polisens misshandel av Rodney King än experterna på DNA. 1994 var det de stora tv-kanalerna som spred lögnerna. Idag är det Facebook, Twitter och Youtube som sköter spridningen av dyngan och tjänar pengar som få andra i världshistorien.

Förra veckan skrev Jonas Gardell ett öppet brev i Expressen till Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Gardell anklagar Zuckerberg för att tjäna pengar på mobbens fördomar och lögner. Att Facebook kan analysera bilder är solklart, när konstnären Anders Zorns kullor visas på Fotografiska och deras Instagram agerar Zuckerbergs dator blixtsnabbt. Men när lögner och rasism sprids i samma digitala nätverk händer… ingenting.

Detta är förstås ohållbart i ett demokratiskt samhälle. Jag håller med Jonas Gardell och medieminister Alice Bah Kuhnke som i en debattartikel i Expressen i helgen betonar att sociala medier inte kan fortgå som en rättsfri zon. På samma sätt som staten nyligen satte ned foten när det gäller företeelser som Uber Pop måste det som skrivs på sociala medier saneras. Mordhot och ännu värre saker måste stoppas.

Att som vissa debattörer jämföra Facebook med Posten är förstås absurt. För det första gör Posten allt för att inte distribuera droger och bajs (fysiskt alltså). För det andra så tjänar Posten inte mer pengar när mobben blir tokig. Det gör däremot Mark Zuckerberg.

Att mobben gillar att styra utan att ta ansvar har idag blivit en odiskutabel sanning. Det som började med att O.J. Simpson blev frikänd ledde nyligen till att Donald Trump valdes till president i USA. Mobbens hittills största seger. Fortsätter sociala medier att vara ett laglöst land kan vi vara säkra på att snart kommer det ännu värre mördare och ledare.

Läs fler artiklar
LÄS MER